Christelijk echtpaar Iran overlijdt na politie-inval
Een christelijk echtpaar uit Iran is vorige week overleden aan de verwondingen die het opliep tijdens een inval door de geheime politie in een huissamenkomst. Dat meldde de stichting Open Doors donderdag.
Abba Amiri en Sakineh Rahnama, beiden zestigers, werden door de politiemannen geslagen toen zij met andere christenen bijeen waren in hun huis in Malek Shahr, net buiten de stad Isfahan. Ook de andere aanwezigen, zeven mannen, zes vrouwen en twee kinderen, werden geslagen en gearresteerd. Zij zitten nog vast.Amiri en zijn echtgenote Rahnama moesten na de inval voor behandeling naar het ziekenhuis. Amiri’s borstkast was zwaar gekneusd; hij overleed op 30 juli. Zijn vrouw Rahnama stierf vier dagen later aan haar verwondingen en stress over de dood van haar man.
Volgens Open Doors heeft de veiligheidspolitie vervolgens geprobeerd te verhinderen dat de christenen de begrafenis van Amiri zouden bijwonen. Toch waren veel vrienden en familie aanwezig. Voor Rahnama mocht de familie om dezelfde reden geen rouwdienst houden. De nabestaanden werden gedwongen de stad te verlaten.
Het feit dat Amiri voor zijn bekering op bedevaart naar Mekka is geweest, heeft de zaak geen goed gedaan. Iemand die de bedevaart heeft volbracht, wordt een hadj genoemd en staat in de islam hoog in aanzien. Bovendien was Amiri een veteraan uit de oorlog tussen Iran en Irak, een symbool van Iraanse nationale trots.
Naar schatting leven er in Iran zo’n 100.000 moslimbekeerlingen. „Hun aantal groeit snel”, aldus Jenö Sebök, woordvoerder van Open Doors. „De meeste ex-moslims houden hun bekering geheim en leven geïsoleerd, omdat er anders grote druk op hen wordt uitgeoefend.”
Moslims mogen zich volgens de islamitische wet niet bekeren. Zelfs Armeense of Syrische christenen, die in Iran openlijk christen mogen zijn, zijn zeer beperkt in wat ze mogen doen. Zo is het voor hen verboden om Bijbels of christelijke boeken in het Farsi te bezitten. Verder mogen zij niet evangeliseren onder moslims en is dopen verboden.
De christenen in Iran staan onder grote druk van de overheid. Het Amerikaanse persbureau Compass Direct meldde onlangs dat twaalf christenen op 12 juli zijn gearresteerd toen zij via Teheran naar Armenië wilden reizen. Twee andere moslimbekeerlingen zitten al twee maanden gevangen in Shiraz. Een van hen lijdt aan diabetes en verkeert in kritieke toestand.
Sebök: „We krijgen steeds meer berichten van christenen die gevangengenomen, gemarteld en vals beschuldigd zijn. Aan de andere kant horen we steeds vaker over huisgroepen en ondergrondse christenen. Dat is een groot verschil met tien jaar geleden, toen we nauwelijks iets wisten over het bestaan van huisgroepen.”