Kerk & religie

„Limburgers vaak onbekend met Evangelie”

„De meeste Limburgers kennen het Evangelie niet. Het is voor hen voldoende als ze lid zijn van de kerk, deelnemen aan de sacramenten, een kaarsje aansteken en Maria aanroepen. Hopelijk komen jullie in contact met Limburgers die op zoek zijn naar God.”

Van een medewerker
5 August 2008 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 06:11

Dat zei evangelist C. A. van den Boogaart maandag tijdens een door de stichting Evangelisatie Bunde en Omstreken georganiseerd evangelisatiekamp in Wijlre, een dorp in de omgeving van Valkenburg in Zuid-Limburg. Vijfenveertig jongeren uit heel Nederland zijn hier sinds zaterdag bijeen om in Wijlre en Kerkrade te gaan evangeliseren. Zaterdag zijn er 9000 folders uitgedeeld en de komende dagen zullen de deelnemers twee aan twee bij mensen aanbellen met de vraag om op vrijdagavond naar een kennismakingsbijeenkomst te komen.Tijdens hun activiteiten hebben de jongeren lichtblauwe shirts aan met achterop de tekst: ”Zin in een feestje? 08-08-08”. Met dat feestje wordt een uitgebreid diner, „een Bourgondische maaltijd”, bedoeld. Van den Boogaart: „Bij mij thuis komen ook vaak mensen eten. De blijde boodschap komt op een spontane manier tijdens het diner naar voren.”

Kerkrade
Het evangelisatiekamp wordt voor de twaalfde keer gehouden, maar het is voor het eerst dat de jongeren gaan evangeliseren in Kerkrade. Vroeger werkte men meer in het westen van Zuid-Limburg: in de omgeving van Maastricht en Bunde. De keuze voor Kerkrade heeft te maken met het nieuwe evangelisatieterrein van Van den Boogaart (zie kader). Het is voor de evangelist zelf ook nog een verrassing of de mensen belangstelling zullen hebben. Hij kent Kerkrade nauwelijks, al is hij er wel een paar keer wezen evangeliseren.

„Het is pionierswerk”, zegt Van den Boogaart. „De meeste inwoners van Kerkrade zijn katholiek, maar ze kennen het Evangelie niet. Het is voor hen genoeg als ze lid zijn van de kerk, deelnemen aan de sacramenten, een kaarsje aansteken en Maria aanroepen. Inhoudelijk weten de meesten niet waarover het Evangelie gaat. Hopelijk komen jullie in contact met mensen die op zoek zijn.”

De evangelist vertelt dat hij in het verleden Bijbelstudies heeft gedaan met geïnteresseerde Limburgers, die totaal verrast waren door de werkelijke inhoud van het Evangelie. „Het is meer dan eens gebeurd dat Limburgers het Evangelie voor het eerst hoorden en begonnen te huilen van blijdschap.”

Van den Boogaart weet dat de ouderen uit Kerkrade destijds veel geleden hebben onder de Tweede Wereldoorlog, dat er veel weduwen zijn van wie de mannen mijnwerker waren en dat er veel sociale nood is. Hij noemt occultisme, waarvoor hij overigens minder beducht is dan voor het materialisme, dat volgens hem de mensen in de greep heeft.

Echt begaan
De jongeren willen weten hoe ze contact moeten leggen. „Er zijn veel modellen voor evangelisatie, maar er is geen enkel model dat het helemáál is”, zegt Van den Boogaart. „Het gaat om het persoonlijk contact met mensen.”

Hij adviseert de jongeren om vooral hun eigen manier te gebruiken voor het leggen van contact. Dat kan door te vragen naar de verspreide folder, door een praatje over het weer te beginnen of door iemand te helpen met auto wassen. Variatie is mogelijk. „Paulus deed het ook niet iedere keer op dezelfde manier. Vergelijk zijn manier van optreden in Athene maar met zijn werk in Korinthe. Probeer vooral jezelf te zijn. Als er iets is waar de mensen naar kijken, dan is het: ben je puur? Laat merken dat je echt met hen begaan bent.”

Niemand weet hoeveel mensen er vrijdag zullen komen. Van den Boogaart vertelt van een gelegenheid waarbij men mensen wilde bereiken met een accordeongroep. De verwachtingen waren hooggespannen, maar er kwam slechts een aantal gemeenteleden en geen enkele Limburger van buiten.

Medeorganisator Jan Bayense verhaalt van een zangavond in Meerssen, nu twee jaar geleden, waar slechts één Limburgse op af was gekomen. „Ze is nadien tot geloof gekomen en is nu elke week tijdens de zondagse dienst in Bunde te vinden. Het gaat niet om het aantal”, zegt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer