Binnenland

Amsterdam in het teken van Gay Pride

Amsterdam wordt zaterdag gedomineerd door de Gay Pride. Met een botenparade en een groot aantal culturele activiteiten probeert de homobeweging opnieuw alle aandacht op zich te vestigen. Drie ministers en twee staatssecretarissen varen mee.

Binnenlandredactie
2 August 2008 00:17Gewijzigd op 14 November 2020 06:11
AMSTERDAM – In Amsterdam hangen ter gelegenheid van de homobotenoptocht die zaterdag wordt gehouden honderden vlaggen met de tekst ”We are proud” (Wij zijn trots). Foto ANP
AMSTERDAM – In Amsterdam hangen ter gelegenheid van de homobotenoptocht die zaterdag wordt gehouden honderden vlaggen met de tekst ”We are proud” (Wij zijn trots). Foto ANP

De Canal Parade, waarbij tientallen boten met vaak schaars geklede homo’s door de Prinsengracht varen, trekt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Een week lang zijn er op diverse plaatsen in de stad straatfeesten, waarna de Pride-week (letterlijk: week van de trots) morgen wordt afgesloten met een feest op het Stoperaplein.Het thema is dit jaar ”Geloof, hoop en liefde.” Daarmee willen de organisatoren homoseksualiteit in religieuze kring bespreekbaar maken. Dinsdag werden op honderden locaties in de hoofdstad posters opgehangen van christelijke, joodse en islamistische gezinnen met in hun midden een homo- of lesbopaar.

Voor het eerst nemen ministers deel aan de tocht. Minister Plasterk van Emancipatiezaken vaart vandaag mee als gastheer van een gezelschap kabinetsleden, Kamerleden en vertegenwoordigers uit de wereld van vakbonden, sport, cultuur en onderwijs. Daartoe behoren de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en de staatssecretarissen Dijksma (Onderwijs) en Timmermans (Europese Zaken). De SGP was de enige fractie in de Tweede Kamer die kritiek uitte op de deelname van bewindslieden aan het homofestijn.

Antilliaanse homoseksuelen besloten donderdag alsnog mee te varen. Eerder deze week haakte meer dan de helft van de opvarenden af na kritiek van de Antilliaanse minister Leeflang dat Nederland de eilanden het homohuwelijk opdringt. De Antilliaanse homoseksuelen waren bang dat deelname vervelende consequenties zou kunnen hebben. Ze vreesden onder meer problemen met verzekeraars. Ze wilden daarom niet worden gefilmd of gefotografeerd op de boot. Organisator ProGay zegt een deel van hen ervan overtuigd te hebben dat hun deelname geen negatieve effecten heeft.

Uit een peiling van het Algemeen Dagblad bleek deze week dat slechts 32 procent van de lezers denkt dat de Gay Pride de emancipatie van homoseksuelen bevordert, terwijl 59 procent juist het tegendeel van mening is. Volgens de christelijke organisatie RefoAnders zou de les van deze uitslag „wel eens kunnen zijn: matig dat feesten, matig dat confronteren, en doe normaal; eigenlijk gewoon zoals ons Nederlandse volkje in elkaar zit, ieder mag er zijn en ieder mag in vrijheid leven zo hij of zij dit wil, maar val de ander niet lastig met gedrag wat net een tikkeltje te confronterend is. Daarnaast kennen we natuurlijk ook de haast verplichte problemen in de aanloop naar de Gay Pride waarbij de homogemeenschap zijn verdeeldheid in de publieke etalage legt. Misschien worden we ook wel een beetje moe van al dat roze.”

De Amsterdamse burgemeester, Cohen, vaart voor het eerst mee in de homo-optocht, samen met twee wethouders. Cohen opende vrijdag een debatavond over emancipatie van Noord-Afrikaanse homoseksuelen.

De politie Amsterdam-Amstelland is eveneens voor het eerst deelnemer. De agenten van het homonetwerk ”Roze in Blauw” zullen niet schaars gekleed gaan, in tegenstelling tot veel andere deelnemers.

Ook de gemeenten Den Haag en Leeuwarden komen met een boot. Voor de 16min-boot, die voor de tweede keer meevaart, ontstond een wachtlijst. D66, dat al jaren meevaart, komt ditmaal met een extra grote boot, versierd met een enorme roze kous. De partij hekelt de ’zwartekousenpolitiek’ van het kabinet omdat bijvoorbeeld huwelijksambtenaren wordt toegestaan homoparen niet te trouwen. Het Landelijk Koördinatiepunt Kerk en Homoseksualiteit (LKP) kondigde een maand geleden aan te willen meevaren. Andere christelijke organisaties reageerden afwijzend.

In Amsterdam hangen honderden vlaggen met de tekst ”We are proud” (Wij zijn trots). Daarnaast riep ProGay de Amsterdammers op de regenboogvlag van de homobeweging uit te hangen.

De GGD Amsterdam hoopt vandaag 8000 tot 12.000 homoseksuelen te vaccineren tegen hepatitis B.

In dierentuin Artis werden gisteren drie rondleidingen verzorgd rond het thema homoseksualiteit in het dierenrijk. In het Joods Historisch Museum zijn vandaag een homofilm en een tentoonstelling van homogerelateerde foto’s te zien. In de tentoonstelling ”Amsterdam en de Oranjes” in het Amsterdams Historisch Museum is het roze koningsgezinde homocafé Café Rouge nagebouwd. Ook in andere musea zijn er activiteiten.

Stichting Schreeuw om Leven sprak vrijdag in een persbericht droefheid uit over de „seksuele verloedering” in ons land. De stichting riep op volgende week vrijdag op het Malieveld in Den Haag bijeen te komen voor een nationale dag van verootmoediging en gebed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer