Economische groei VS valt tegen
De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 1,9 procent van het bruto nationaal product (bnp) gegroeid. Dat is minder dan de 2,4 procent groei die analisten verwachtten. Verder stelde Washington donderdag de aanvankelijk gemelde groei in het laatste kwartaal vorig jaar bij tot minus 0,2 procent.
„Een negatieve groei, oftewel een inkrimping van de economie, aan het eind van vorig jaar duidt op een recessie die al begonnen is of die elk moment kan beginnen”, meent Mark Zandi, chef-econoom van het financieel instituut Moody’s Economy. President Bush was echter positief over het nieuws van donderdag. „Onze economie groeit nog, ook al zie ik wel in dat er problemen zijn”, aldus Bush.Die problemen zijn volgens Zandi fundamenteler dan het Witte Huis wil toegeven. „De groei over het tweede kwartaal is te danken aan de belastingteruggave aan particulieren en bedrijven waartoe eind vorig jaar werd besloten. Dat geld is nu uitgegeven, voornamelijk aan de hogere energieprijzen. De tweede pijler van de groei was de export die groeide dankzij de lagere dollar. Maar nu zich ook in Europa en Azië problemen voordoen, daalt de vraag naar Amerikaanse producten. Ik zie daarom zwakke tot zeer zwakke groeicijfers voor de rest van het jaar”, aldus Zandi.
Volgens Alan Greenspan, voormalig voorman van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, duiden de huidige cijfers nog niet op een recessie, maar zit die er wel aan te komen. „Het zou mij verbazen als we geen recessie zouden krijgen, gezien de huidige financiële situatie”, aldus Greenspan.
Bedrijven kunnen vooralsnog voldoende tegenwicht bieden aan inflatiedruk, maar Greenspan verwacht dat op de langere termijn Amerika een recessie moeilijk zal kunnen vermijden, gezien de stijgende werkloosheid en het feit dat de omzetgroei uit buitenlandse activiteiten aan het inzakken is.
Volgens Greenspan hebben de Amerikaanse huizenprijzen de bodem nog niet bereikt. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de hierdoor ontstane onrust afneemt, zo meent hij. „Het is belangrijk dat we het financiële systeem stabiliseren”, aldus Greenspan.
Een zwakkere economie betekent minder inkomsten voor de overheid. Het Witte Huis verwacht voor volgend jaar een financieringstekort van ten minste een half biljoen dollar. Maar het is niet alleen de federale overheid die met deze problemen wordt geconfronteerd. Meer dan dertig van de vijftig Amerikaanse staten kampen momenteel met stijgende financieringstekorten. Californië is daarbij kampioen met een verwacht tekort van 15,2 miljard dollar.
Het parlement blijft ruziën over een oplossing, maar Democraten en Republikeinen konden het tot nu toe niet eens worden. Daarop besloot gouverneur Arnold Schwarzenegger donderdag tot drastische maatregelen. Hij ontsloeg 22.000 parttimemedewerkers van de overheid met onmiddellijke ingang. Verder verlaagde hij het salaris van alle 200.000 vast aangestelde ambtenaren van Californië tot het minimumloon van 6,55 dollar (4,21 euro) per uur. Hij hoopt dat het parlement hierdoor de ernst van de situatie inziet en daarnaar handelt.