Vervolging bestaat
Titel: ”Vervolgd om Jezus’ wil”, onder redactie van drs. P. J. Vergunst
Uitgeverij: Groen, Heerenveen, 2008
ISBN 9789058298645
Pagina’s: 200
Prijs: € 13,50.
Vervolging bestaat! Anders zouden de vele profetische woorden uit de Heilige Schrift onwaar zijn. Eén daarvan is wel de bekende voorzegging uit de mond van Christus Zelf: „In de wereld zult gij verdrukking hebben…” Bij uitgeverij Groen verscheen een aangrijpend boek over christenvervolging. Het begint met een gedeelte over het volgen van Christus en het kruisdragen dat daaraan is verbonden. Het tweede gedeelte beschrijft een tiental landen waar vervolging praktijk is. Het is geschreven voor de leeftijd vanaf ongeveer +16. Jongeren kunnen er specifieke Bijbelkennis, maar ook landenkennis mee opdoen. Voor ieder die het leest heeft het zéker toevoegende waarde.
Het is uitstekend materiaal voor de oudere jeugdverenigingen, om samen met jongeren na te denken over onze voorrechten in Nederland. Of, zoals in het boek als vraag tot ons komt: „Is het wel normaal dat wij hier geen vervolging kennen?” of „Is er iets mis met ons geloof…?”
Ds. J. het Lam heeft bovenstaande vragen uitgediept.
Wáár er vervolging is, en dát er vervolging is, lezen we dagelijks in de krant. Via Open Doors, Tear Fund en soortgelijke organisaties kunnen wij weten dat christenvervolging realiteit is. Dan is het gelukkig steeds en haast altijd ver van ons bed. Ver van ons beschermde milieu. Ver van ons kerkelijk bestaan. Vér bij onze reformatorische zuil vandaan. Maar toch…!
Hebben wij dan helemaal geen weet van vervolging? Hoe moeten we dan toch de vele profetische teksten uit de Schrift verstaan, dat álle christenen vervolgd zullen worden?
Rijkdom
Ieder die Christus volgt, zal het ondervinden dat kruisdragen, in welke vorm dan ook, hoort bij het praktisch christendom. Oók Gods kinderen in Nederland hebben weet van vervolging. Deze speelt zich vaak af op een ander vlak. Wat te denken van materialisme en rijkdom? Het zijn grote, gevaarlijke valkuilen! De zin: „Eenieder neme zijn kruis op en volge Mij!” is dus zeker géén onzin.
Het tweede deel van het boek bespreekt tien landen waar de christenvervolging het zwaarst is. Van elk land is apart een kaartje met geografische en demografische feiten opgenomen. Het communistische Noord-Korea en China, Somalië, Jemen, Bhutan, Laos en Egypte passeren onder meer de revue. Heel summier wordt van elk land de geschiedenis besproken, zodat de vervolgde kerk in haar context is te plaatsen. Opvallend is dat er behalve boeddhistische en hindoeïstische landen heel veel islamitische staten vertegenwoordigd zijn.
We lezen over gevangenneming, geweldpleging, verbanning, eerwraak, verstoting en wat de duivel dan ook maar kan verzinnen om de komst van Gods Koninkrijk tegen te staan. Indrukwekkend! Vaak zien we dat de conflicten in een zendingssituatie ontstaan. Wanneer Gods Geest werkt, wordt de duivel pas écht actief.
Elk land is door een ander beschreven, de scribenten komen uit de gehele breedte van de protestantse kerken. Het mag duidelijk zijn dat het begrip ”tot geloof komen” en daarmee verbonden het begrip ”kerk” soms kort door de bocht genomen wordt. Als de artikelen 27 én 29 van de Nederlandse geloofsbelijdenis (die handelen over de algemene christelijke kerk en de merktekenen daarvan) in gedachten genomen worden, kunnen we sommige stukjes met onderscheiding lezen. Uit Oezbekistan worden bijvoorbeeld enkele citaten gegeven van gebeurtenissen in een Pinksterkerk. Het staat wat verder af van onze beleving. Nochtans, deze mensen worden verdrukt!
Persoonlijke getuigenissen brengen de vervolgde christenen soms heel dichtbij en houden tegelijk de stukjes aangenaam leesbaar. Bij ieder land worden ter afsluiting specifieke gebedspunten meegegeven. De oproep van de verdrukte broeders en zusters is dan ook altijd: „Bid voor ons!”
Laten wij, als we het boek lezen en daarmee stilstaan bij alle vervolging die er wereldwijd is, toch niet mismoedig worden, maar gelovend opzien tot Koning Jezus, Die voorspoedig rijdt op dat witte paard. De overwinning is zeker! Uw Koninkrijk koom’ toch, o Heer; ai, werp den troon des satans neer…