Buitenland

Politie Belgrado verveelt zich bij bewaken Karadzic

Op een afstandje zien ze er vervaarlijk uit. De politie-eenheden die posten voor de gevangenis van het oorlogstribunaal in Belgrado zijn tot de tanden toe bewapend. Maar achter het kogelvrije vest schuilt frustratie over het bewaken van de meest gezochte vermeende oorlogsmisdadiger, Radovan Karadzic.

Stefan J. Bos
29 July 2008 13:12Gewijzigd op 14 November 2020 06:10

In een politiebusje beklagen de geüniformeerde twintigers en dertigers zich over het “eindeloze wachten” totdat Karadzic vanuit deze plaats wordt overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. “Van mij mag hij vandaag worden uitgeleverd”, verzucht een politieman. Hij veegt het zweet van zijn gezicht. "Ik wacht hier nu al vijf dagen in deze snikhete bus, ik wil naar huis."Als het aan de ultranationalisten ligt, moet deze politieman geduld oefenen. Zij willen voorkomen dat Karadzic ‘zijn’ Servië zal verlaten. “Een held”, noemen zij de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij het vermoorden van 8000 Bosnische moslims in Srebrenica.

De Servische Radicale Partij laat aanhangers uit het hele land naar Belgrado komen voor een massale betoging vanavond. De advocaat van Karadzic hoopt dat zijn cliënt pas na de demonstratie zal worden uitgeleverd, hoewel diens broer Luka al verschillende nette pakken naar de gevangenis heeft gebracht.

“Ons protest is gericht tegen het dictatoriale regime van de prowesterse regering van president Tadic die de arrestatie van Karadzic heeft goedgekeurd”, stelt partijleider Aleksandar Vucic. Er worden ook rellen verwacht. Eerder dit jaar, na de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo, staken nationalisten de Amerikaanse ambassade in brand, en werden de ramen van een filiaal van McDonald’s vernield.

Daarvoor is de politie nog niet bang. “Elke dag is er weer een nieuwe dag”, zegt een zich vervelende agent. De politiemensen verwachten niet dat Karadzic’ uitlevering te volgen zal zijn door de talrijke cameraploegen en televisiepresentatoren, die zich in een tentenkamp bij het tribunaal startklaar houden en regelmatig hun make-up controleren.

Verwacht wordt dat de veiligheidsdienst de verdachte via een onbekende uitgang naar buiten zal brengen en het journaille zal afleiden met geblindeerde wagens. De dienst wil daarmee voorkomen dat Servische betogers beelden zien van een handboeien dragende Karadzic, en nog bozer worden.

Buurtbewoners en mensen die nabij het tribunaal werken, maken zich zorgen over de ultranationalisten. De 73-jarige gepensioneerde Svetolik Pavnovic, een voormalige wegenbouwer, schrikt van de haatdragende teksten van radicalen. “Zij maken Servië tot schande in de wereld”, zegt hij over de Karadzic’ aanhangers. “Hun leuzen worden niet gesteund door de meeste Serviërs, maar helaas berichten de media vooral over de radicalen.”

Pavnovic steunt de uitlevering van Karadzic aan het VN-tribunaal, maar vindt dat Nederland Servië nu tegemoet moet komen met de integratie in de Europese Unie. “Ik hoop dat Nederland geen veto zal uitspreken over het akkoord. Servië heeft immers een van de belangrijkste verdachten gearresteerd.”

Dat Ratko Mladic, de militaire handlanger van Karadzic, nog vrij rondloopt, is volgens hem geen reden Servië niet te vertrouwen. “Ik ben ervan overtuigd dat ook hij nu snel zal worden ingerekend.”

Die woorden klinken de 29-jarige Teodora als muziek in de oren. Vanaf haar balkon is een deel van de binnenplaats van de gevangenis zichtbaar. “Jonge Serviërs hebben jarenlang moeten lijden wegens Karadzic en Mladic. Omdat Servië deze mannen niet uitleverde, konden wij niet vrij reizen.”

Ze geeft toe dat bij haar thuis niet iedereen hierover hetzelfde denkt. “Mijn vader is een Bosnische Serviër en steunt Karadzic. Volgens hem kwam hij op voor Bosnische Serviërs, nadat er velen werden gedood door de Bosnische moslims. Maar mijn moeder is het met mij eens. Altijd.”

Andere Serviërs kijken omhoog voor antwoorden. “Ik denk dat God de laatste rechter is”, zegt de 26-jarige Julia, een econoom, die wacht bij de bushalte voor het tribunaal. Ze wil haar achternaam niet noemen, “omdat ik anders mijn baan kwijtraak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer