Kerk & religie

„Conferenties ook valkuil voor kerken”

Kerkgangers bezoeken tegenwoordig massaal christelijke conferenties. De bedoeling is om bij te tanken, maar in de plaatselijke gemeente zie je ze vaak niet meer, stelt Otto de Bruijne. „Terwijl daar het geestelijke leven in al zijn breedte is.”

Kerkredactie
28 July 2008 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
New Wine-conferentie. Foto RD
New Wine-conferentie. Foto RD

De Bruijne is bij veel christelijke conferenties betrokken als organisator, spreker of deelnemer. Hij belichtte zaterdag in een interview in het Nederlands Dagblad de zegen maar ook de valkuil van christelijke conferenties, zoals van Opwekking, New Wine, Flevo Festival, de Charismatische Conferentie, en talloze toogdagen van de Evangelische Omroep en kerkelijke organisaties.Er is duidelijk behoefte aan christelijke conferenties, constateert De Bruijne. „Het instituut kerk is uit, Jezus is in. De priester en de herder hebben het moeilijk. Iedereen shopt en zapt zijn eigen geestelijke leven bij elkaar. Profeten spinnen garen bij overgangsmomenten, in tijden van crisis, als mensen op zoek zijn. In die zin is het succes van conferenties een teken aan de wand.”

Gelukkig duren conferenties maar een week, zegt De Bruijne. Ze staan stil bij een bepaald onderdeel van het geestelijk leven: bij genezing, de toekomst, Israël. „De bedoeling is dat ze mensen toerusten om ermee in de plaatselijke gemeente aan de slag te gaan, met de deelwaarheid in het hele geestelijke leven. Het zijn een soort tankstations.”

Het probleem is echter dat mensen het onderscheid niet zien tussen het profetische, de radicale boodschap op een conferentie, en het priesterlijke en pastorale van de kerk. „Die raken teleurgesteld in hun gemeente, die willen afrekenen met mensen die niet meekomen. Ze gaan elitair gedrag vertonen en soms een scheurmentaliteit. Ze bedreigen de gemeente in plaats van haar te bouwen.”

De Bruijne ziet plaatselijke gemeenten met hun herderlijke zorg verdampen. „Ze zijn marginaal en niet meer gezaghebbend.” Door de toegenomen mobiliteit vliegen mensen naar Lakeland in Florida of naar een charismatische prediker in Nigeria, maar in de plaatselijke gemeente zie ze je niet meer, aldus De Bruijne.

De Bruijne ziet vooral gevaren bij een ultracharismatische beweging als in Lakeland, maar niet bij een conferentie als Opwekking, die de laatste jaren „breder en meer divers” is geworden.

Toch vindt De Bruijne het kamperen bij een conferentie een heerlijk gevoel geven, net als bij het Loofhuttenfeest. „Een week allemaal gelijk, een week met z’n allen naar de hemel kijken.” Psychologie? Natuurlijk, zegt De Bruijne, maar dat is toch niet erg? „God kan de massaliteit gebruiken om jou over een drempel heen te helpen.”

„Conferenties zijn ook oefenplaatsen. Je kunt je uiten zoals je dat in de kerk niet zo snel zou doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer