Economie

Opnieuw slachtoffers kredietcrisis

De financiële crisis in de Verenigde Staten heeft opnieuw slachtoffers heeft geëist. De Amerikaanse toezichthouder FDIC heeft afgelopen weekeinde de controle overgenomen bij twee banken die in de problemen zijn gekomen als gevolg van de kredietmalaise.

Redactie economie
28 July 2008 08:10Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
Opnieuw slachtoffers kredietcrisis. Foto EPA
Opnieuw slachtoffers kredietcrisis. Foto EPA

Het gaat om de First National Bank of Nevada en de First Heritage Bank of Newport Beach. De First National Bank of Nevada kwam in de problemen door het verstrekken van onroerend goedleningen. De bank heeft in totaal voor 3 miljard dollar aan deposito’s. De First Heritage Bank of Newport Beach heeft slechts drie filialen en voor 233 miljoen dollar aan deposito’s.De FIDC heeft de rekeningen van beide banken verkocht aan de Mutual of Omaha Bank. De toezichthouder moet naar schatting 862 miljoen dollar meebetalen om de cliëntendeposito’s veilig te stellen.

Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal maakte de kredietcrisis sinds haar uitbreken vorig jaar zeven slachtoffers. Zo nam de FDIC twee weken geleden de grote hypotheekbank IndyMac over. Eerder al vielen de grote Amerikaanse zakenbank Bear Stearns en de Britse bank Northern Rock om. Volgens de FDIC zouden in de VS nog negentig kleine regionale banken op het punt staan in elkaar te storten. Samen hebben zij meer dan 26 miljard in activa.

Het Amerikaanse Congres is zaterdag akkoord gegaan met een wetsontwerp ter ondersteuning van de in zwaar weer verkerende huizenmarkt. De Senaat stemde met 72 tegen 13 in met het plan, terwijl het Huis van Afgevaardigden enkele dagen eerder al het groene licht gaf. Zelden wordt wetgeving zo snel door het Congres geloodst.

Het wetsvoorstel voorziet in hulp bij de herfinanciering van honderdduizenden hypotheken van huiseigenaren die in financiële problemen zijn geraakt. Ook krijgt de Amerikaanse regering de mogelijkheid om de banken Freddie Mac en Fannie Mae, die garant staan voor de helft van alle hypotheken in de VS, indien nodig met noodkredieten overeind te houden. De wet voorziet verder in strengere regels voor kredietverstrekkers.

Als Freddie Mac en Fannie Mae volledig gebruik moeten maken van de beschikbare hulp, kosten de maatregelen de Amerikaanse belastingbetaler 25 miljard dollar. De twee hypotheekbanken zijn flink geraakt door de crisis op de huizenmarkt en de daaruit voortgekomen kredietcrisis.

President George Bush wilde in eerste instantie zijn veto uitspreken over de wet omdat het volgens hem vooral banken en hypotheekverstrekkers in plaats van huiseigenaren ten goede zou komen. Hij liet later weten de wet toch te zullen ondertekenen omdat de problemen op huizenmarkt zo urgent zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer