Binnenland

Rechter besluit tot uitlevering Karadzic

De rechter in Belgrado heeft dinsdag besloten dat de maandag gearresteerde Radovan Karadzic moet worden overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag. De advocaat van de voormalige Bosnisch-Servische president wil de uitlevering zo veel mogelijk tegenwerken. Maar zijn cliënt legt zich er wel bij neer dat uitlevering volgende week onvermijdelijk is.

Buitenlandredactie
23 July 2008 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 06:09
DEN HAAG - Een agent wacht samen met journalisten voor de poort van de Scheveningse gevangenis in Den Haag waar men wacht op de komst van Radovan Karadzic. In de nacht van maandag op dinsdag waren de beste cameraposities om zijn komst te filmen al vergeve
DEN HAAG - Een agent wacht samen met journalisten voor de poort van de Scheveningse gevangenis in Den Haag waar men wacht op de komst van Radovan Karadzic. In de nacht van maandag op dinsdag waren de beste cameraposities om zijn komst te filmen al vergeve

„Vrijdag zal ik beroep aantekenen tegen de beslissing”, aldus raadsman Sveta Vujacic dinsdag in het tv-programma NOVA.De politie arresteerde Karadzic maandag. Hij is door het tribunaal in Den Haag aangeklaagd voor genocide, oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de mensheid en was bijna dertien jaar voortvluchtig. Karadzic werd al lang geobserveerd door veiligheidsmensen. Na zijn aanhouding is hij voorgeleid aan een Servische rechter.

De 63-jarige Karadzic leefde in Belgrado en werkte als arts in een privékliniek voor alternatieve geneeswijzen, aldus de autoriteiten. Hij had een valse identiteit aangenomen en droeg een lange witte baard en lange haren om onherkenbaar te zijn.

Na de arrestatie zijn meer details bekend geworden over het leven dat hij leidde. De oud-president was kennelijk zo overtuigd van de kracht van zijn gewijzigde uiterlijk dat hij regelmatig bijdragen schreef voor een gezondheidstijdschrift en een carrière als alternatief arts maakte.

Goran Kojic, chef van het blad Het Gezonde Leven (Zdrav Zivot) waarvoor Karadzic werkte, liet foto’s zien van de voormalige leider. „Het is nooit in me opgekomen dat deze man met een lange witte baard en lang haar Karadzic was”, aldus een gechoqueerde Kojic. Karadzic was voordat hij onderdook altijd geschoren en had een kortere haardos.

Karadzic werkte in een privékliniek voor alternatieve geneeskunde in de Servische hoofdstad. De kliniek stond in een nieuwbouwwijk waar Karadzic ook woonde.

De Servische minister Rasim Ljajic, die belast is met samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal, zei dinsdag tijdens een persconferentie dat Karadzic door zijn metamorfose en zijn valse identiteitspapieren vrij kon reizen. Karadzic noemde zich Dragan Dabic, wat een niet-Servische naam is. „Zelfs zijn huisbazen wisten niet wie hij was”, aldus Ljajic.

Karadzic’ advocaat Vujacic zei tegenover NOVA dat Karadzic zijn eigen verdediging voor het tribunaal wil voeren. Vujacic zei dat juristen, historici en hijzelf de verdediging van Karadzic voorbereiden. Ook de Joegslavische oud-president Milosevic heeft dit de eerste jaren van zijn proces gedaan, totdat het tribunaal hem een advocaat opdrong.

Volgens de raadsman heeft de voormalige Bosnisch-Servische leider zich neergelegd bij zijn aanhouding. Bijkomend voordeel is volgens hem ook dat zijn familie niet meer zo onder druk staat nu hij is gearresteerd. Militairen deden geregeld invallen in onder meer de woning van Karadzic’ echtgenote in het Bosnische skidorp Pale.

Servische ultranationalisten hebben er meer moeite mee de arrestatie te verwerken. Een demonstratie van ongeveer 250 aanhangers van de Servische Radicale Partij (SRS) in de hoofdstad Belgrado draaide dinsdagavond uit op ongeregeldheden. Op het Plein van de Republiek bekogelden zij de politie met fakkels, flessen en stoelen uit nabijgelegen restaurants. Er vielen zes gewonden, onder wie één politieagent. Onder de demonstranten was de secretaris-generaal van de SRS, Aleksandar Vucic.

De oproerpolitie werd ingezet tegen zo’n 200 aanhangers van de extremistische groep Obraz. Betogers gooiden onder meer met stenen en schreeuwden leuzen als „verraad.”

Tomislav Nikolic, de leider van de ultranationalistische Servische Radicale Partij, sprak van Karadzic als „een Servische legende.” Hij zei er alles aan te zullen doen om de prowesterse regering die nu in Belgrado aan de macht is ten val te brengen.

De Europese Commissie wil Servië als beloning voor de arrestatie alvast handelsvoordelen gunnen, vooruitlopend op een EU-akkoord. Dat zei EU-commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) dinsdag in Brussel tijdens een persconferentie met de Servische minister Vuk Jeremic (Buitenlandse Zaken).

Het Stabilisatie- en Associatieakkoord (SAA) is nog niet in werking getreden omdat Servië nog niet alle verdachten van oorlogsmisdaden heeft uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal.

Jeremic stelde dat hij zijn regering zou adviseren ambassadeurs terug te sturen naar de EU-landen. Servië had die ambassadeurs dit voorjaar woedend teruggetrokken omdat EU-landen de afgescheiden provincie Kosovo hadden erkend als zelfstandig land.

De Nederlandse staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken), zei dinsdag dat het volledige EU-akkoord pas in werking kan treden zodra de twee andere Servische verdachten van oorlogsmisdaden ook zijn uitgeleverd.

„Voor ons weegt zwaar of de hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal zegt dat Servië volledig meewerkt”, zei Timmermans. Hij verwacht zo’n verklaring echter niet gauw. Hij had het over een theoretische mogelijkheid: „Dat zou hooguit kunnen als de hoofdaanklager denkt dat die andere twee echt niet opgepakt kunnen worden.”

Advocaat Vujacic zei dat Karadzic reeds vrijdagochtend werd aangehouden in een stadsbus en dat met de bekendmaking van het nieuws werd gewacht tot hij was voorgeleid.

„Hij heeft verteld dat die mensen hem een politiepenning lieten zien en dat hij ergens naartoe werd gebracht en werd vastgehouden in een kamer”, aldus de advocaat. „Wat ze gedaan hebben is absoluut in strijd met de wet. De rechter heeft ook gezegd dat hij zal bekijken waarom hij drie dagen is vastgehouden en door wie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer