Opinie

Wereldjongerendagen

Jongvolwassenen zijn opvallend religieus. In sommige landen hebben negen van de tien mensen tussen de 18 en de 29 jaar de gewoonte om dagelijks te bidden. Wereldwijd gezien noemt 85 procent van hen zich religieus. Dat is de uitkomst van een internationaal onderzoek waar deze krant anderhalve week geleden over berichtte.

21 July 2008 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 06:08

De beelden van de Wereldjongerendagen, in het Australische Sydney, ondersteunen deze conclusie. Zo’n 200.000 mensen waren gisteren op de been -volgens de organisatoren mogelijks zelfs een half miljoen- toen de paus de meeting afsloot met een mis. Daarmee vormen de dagen de grootste religieuze bijeenkomst ter wereld. Deze aantallen wekken verbazing in een tijd waarin, in elk geval in westerse landen, kerkgebouwen in rap tempo omgekat worden tot winkelcentra, exclusieve woningen of hotels.Hoe komt het dat Benedictus XVI zo’n aantrekkingskracht heeft op jongeren? In de preken en toespraken die hij de afgelopen dagen hield, klinkt een warme toon door. Hij heeft oog voor de nood in deze wereld, toont openlijk zijn zorgen over de crisis in Sudan, over de spanningen in de Anglicaanse gemeenschap en het lot van de Aboriginals. „De huidige samenleving valt uiteen door een kortzichtige manier van denken, omdat ze de volle horizon van de waarheid negeert: de waarheid over God en over ons.”

Tegelijkertijd schroomt de paus niet de jongeren te wijzen op de gevaren van de moderne levensstijl. Aan de hand van de gelijkenis van de verloren zoon wees hij hen vrijdag op het gevaar van de hedendaagse afgoden: materialisme, uitbuiting en machtsmisbruik.

De kerkvorst hield de jongeren voor welke meerwaarde echte liefde heeft ten opzichte van seksuele vrijheid. Een dag later gooiden zo’n duizend demonstranten de jongeren condooms toe. Hoe moeilijk moet het geweest zijn voor Benedictus om vervolgens in te gaan op het seksueel misbruik door ’zijn’ geestelijken in Australië. Toch stak hij de hand in eigen boezem en bood zijn excuses aan voor het wangedrag, evenals een paar maanden geleden in de Verenigde Staten.

Het is niet verwonderlijk dat een paus die zich bewogen toont met medemensen en tegelijk recht door zee is, sympathie oogst, ook bij jongeren. Des te belangrijker is het om de boodschap die hij uitdraagt, goed te lezen. Wat is zijn antwoord op de verbrokkeling van de samenleving? „Eenheid is de essentie van de kerk”, zei de geestelijk leider, de roomse catechismus citerend. Meer dan eens benadrukte hij dat die eenheid alleen te vinden is in God en in Zijn kerk.

Wat een grote verantwoordelijkheid heeft iemand die honderdduizenden jongeren mag toespreken en hen de weg naar Gods kerk mag wijzen. Maar is dat de Una Sancta, een kerk die uitblinkt in macht en pracht? De kerkvader Hilarius zei eens dat de antichrist zijn zetel had in mooie gebouwen en dat hij liever verbleef op bergen en in bossen, waar eens de profeten in het verborgene profeteerden.

Dat Rome excuses aanbiedt voor het seksueel misbruik, is een goede zaak. Het wachten is nu op verontschuldigingen voor de vervolging van de Waldenzen, de Hussieten, de Hugenoten en andere wanpraktijken.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer