Opnieuw uraniumlek in Frankrijk
In Frankrijk is voor de twee keer in korte tijd een uraniumlek in een nucleaire centrale ontdekt. In Romans-sur-Isère, in het zuidoosten van het land, is uit een ondergrondse leiding water met licht radioactief uranium gelekt, meldde de Franse nucleaire waakhond ASN vrijdag.
Volgens de ASN zat er al enkele jaren een scheur in de pijpleiding van de opwerkingsfabriek, die een aantal van de 58 reactoren in Frankrijk van nucleaire brandstof voorziet. De breuk is gedicht. Er zijn geen gezondheidsrisico’s voor de omwonenden en voor schade aan het milieu hoeft evenmin gevreesd te worden, zei de Franse minister van Energie en Milieu, Jean-Louis Borloo.De Franse regering laat alle nucleaire complexen in het land inspecteren na problemen vorige week in centrale in Tricastin. Circa 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof lekte uit een container, die terechtkwam in een nabijgelegen rivier. Inwoners van de regio Vaucluse mochten daarop geen water drinken, geen vis uit lokale rivieren eten, geen akkers irrigeren en ook niet aan watersport doen.
De centrale in Tricastin is tijdelijk gesloten. De directeur van de betrokken installatie is ontslagen.
Frankrijk staat een nucleaire ramp te wachten als de overheid niet heel gauw weer de touwtjes in handen neemt, zegt een voormalige hooggeplaatste medewerker van het Franse energiebedrijf EDF. De man deed een boekje open over de huidige manier van werken bij EDF. Volgens hem is er sprake van een opeenstapeling van misstanden bij Franse kerncentrales.
De Franse journalist Eric Ouzounian verbaast het nauwelijks dat er binnen korte tijd een tweede uraniumlek is ontdekt. De schrijver van het onlangs gepubliceerde boek ”Naar een Frans Tsjernobyl?” sprak met de hooggeplaatste ex-medewerker van EDF. „De man voorziet een ramp als er niet snel iets verandert. De geprivatiseerde EDF is een geldmachine geworden, waarbij het enkel draait om de winst. Werknemers moeten sneller werken en worden minder goed opgeleid. Er wordt slecht werk afgeleverd. Mijn bron heeft jaren in de top van de EDF gewerkt. Hij walgt van de huidige situatie”, aldus Ouzounian.
De voorzitter van de Franse antikernernergiebeweging, Stéphane Lhomme, is het niet helemaal met Ouzounian eens. „Ouzounian doet voorkomen alsof het allemaal een stuk beter zou gaan als de privatisering van EDF zou worden stopgezet en de staat weer een vinger in de pap krijgt. Maar dat is volgens mij niet het voornaamste probleem. De deplorabele staat van het Franse kerncentralepark, daar gaat het om.” Lhomme: „De meeste centrales zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig. Ze zijn sterk verouderd en zouden eigenlijk allang stilgelegd moeten worden, maar besloten is om de levensduur van de centrales te verlengen met tien jaar. En daar betalen we nu de prijs voor. Het aantal incidenten stapelt zich op.”
De recente ontdekking van de aanwezigheid van veel meer uranium in het grondwater bij Tricastin is volgens Lhomme het zoveelste bewijs dat er in het verleden veel meer is misgegaan. „Over de incidenten werd met geen woord gerept. Wij hebben wetenschappelijke bewijzen dat er op veel plaatsen enorm geknoeid is. Bij de kerncentrale Cruas in de Ardeche is een radioactieve modderstroom in het milieu terecht gekomen. En bij Flamanville aan de Franse westkust is de opslag zo slecht geregeld dat het kernafval gewoon in het water ligt.”