„Met een paar lessen weer terug naar de basis”
Veel meer senioren zouden een opfriscursus voor hun rijvaardigheid moeten volgen, vindt Petra Lagerweij. Ze is eigenaar van een rijschool in Leusden en stapt regelmatig met 75-plussers in haar lesauto. „Soms denk ik: Zo, zo, dat is een pittige tante.”
Hoe is het gesteld met de rijvaardigheid van 75-plussers? „Er zijn er genoeg die nog goed kunnen rijden, maar er is ook een grote groep waarvan ik zeg: „Oeps, dat is eng.” Ze gaan 60 op de snelweg of wisselen plotseling van rijstrook. Met die mensen moet je aan de slag. Je wilt ze hun mobiliteit toch niet ontnemen? Iemand is nooit te oud om te leren. Vaak rijden ouderen nog precies zoals vroeger: „Zo heb ik het geleerd, dus zo moet het.” Maar het verkeer is enorm veranderd. Het is ook een stuk intoleranter geworden. Je moet als 75-plusser maar willen invoegen op de snelweg, terwijl die vrachtwagens stug kort achter elkaar blijven rijden. Toch is met een paar lessen al heel veel te bereiken.”
Waar hebben de ouderen met name moeite mee?
„Het is vooral hun kijkgedrag; ze zijn vaak niet alert genoeg meer.”
Wat vindt u van het pleidooi om senioren met medische problemen te verplichten zich tussentijds te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)?
„Daar ben ik het beslist mee eens. De gezondheid kan snel afnemen. Ben je op je vijfenzeventigste nog vitaal, twee jaar later kun je van alles mankeren. Dat kan een flinke impact hebben op de rijvaardigheid. Denk bijvoorbeeld aan ouderdomssuiker. Dat heeft echt invloed op het gezichtsvermogen. En dat is toch heel belangrijk voor een goede reactiesnelheid.
Ik ben er voor om ouderen elke twee jaar te laten keuren. Tegelijkertijd realiseer ik me dat je daarmee ook de gezonde ouderen pakt. Bovendien heeft deze groep niet altijd evenveel te besteden. Alles bij elkaar kost het verlengen van een rijbewijs al snel 175 euro. Mijn vader van 78 heeft het twee jaar geleden om die reden niet meer gedaan. Daar moet dan ook iets aan gebeuren.”
Wat doet u als rijschool om senioren weer vertrouwd de weg op te laten gaan?
„Als mensen zich bij ons aanmelden, ga ik eerst bij ze langs. Even rustig praten over hun rijervaring. Daarna gaan we een uurtje met ze sturen. Heel ontspannen, gewoon lekker rijden. Tijdens zo’n rit vallen mij al snel dingen op. Meestal gaat het inderdaad om hoe ze hun spiegels gebruiken of hoe ze met de verkeersstroom meegaan. Daar werken we aan. Na een les of tien gaan ze weer met een veilig gevoel de weg op.”
Uit een analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat bestuurders van 75 jaar en ouder bovengemiddeld vaak ongelukken veroorzaken. In 65 procent van de bewuste ongevallen is de bejaarde de veroorzaker. Donderdag het derde en laatste deel in een korte serie over ouderen in het verkeer.