Bernanke somber over economie VS
Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed), was dinsdag uitgesproken somber over Amerika’s economisch perspectief. „Een gestage groei van onze economie wordt steeds onzekerder, terwijl tegelijkertijd de inflatiedruk toeneemt”, aldus Bernanke tegenover de financiële commissie van de Senaat in Washington.
Bernankes opmerkingen vormden een uitgesproken contrast met het rooskleurige beeld dat president Bush vrijwel tezelfdertijd schetste over de Amerikaanse economie. „Ik besef dat wij moeilijke tijden beleven, maar ons economische en financiële systeem is in wezen gezond”, aldus Bush. Dat deze gezondheid voor een belangrijk deel afhangt van factoren waarop de president geen invloed heeft, vertelde Bush er niet bij.Een van die factoren is de energieprijs. „Als de olieprijs (momenteel 138 dollar, red.) niet snel zakt tot onder de 130 dollar per vat ruwe olie, wordt het moeilijk voor onze economie om een recessie te vermijden”, meent econoom Mark Vitter van het financieel-economisch researchbureau Wachovia. In de Senaat zei Bernanke te vrezen dat de hoge energieprijzen „gaan doorwerken in onze loon-prijsspiraal, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de economie in het algemeen.”
De prijzen zijn trouwens al aan het stijgen. De prijzen voor de groothandel stegen vorige maand met 1,8 procent, volgens het ministerie voor Werkgelegenheid. De productieprijzen stegen zelfs met 9,2 procent. Dat is de sterkste stijging sinds 1981. De Fed verwacht voor het hele jaar een inflatie tussen de 3,8 en 4,2 procent. De detailhandel verkocht in juni een magere 0,1 procent meer, maar die stijging was vooral het gevolg van de hogere energieprijzen. Laat men die buiten beschouwing, dan zakt de detailhandel voor juni in het rood.
Volgens president Bush profiteert de economie momenteel van de belastingteruggave waartoe vorig jaar werd besloten om de economie te stimuleren. Maar volgens Vitter zijn die cheques „allang opgegaan” aan de hogere energieprijzen en aan de sterk gestegen prijzen voor voedingsmiddelen. „Daarmee komt het effect van die belastingterugggave voor onze economie in het algemeen dus te vervallen”, aldus Vitter.
De regering besloot het afgelopen weekeinde tot een ongewoon steunplan voor Amerika’s grootste hypotheekbanken, Fannie Mae en Freddie Mac. De markt reageerde echter niet volgens Washingtons verwachting. De aandelen van beide banken zakten na het weekeinde met nog eens 25 procent. De Dow Jones-index zakte dinsdag tot 10.962 punten. Het was voor het eerst in twee jaar dat de Dow onder de 11.000 punten afsloot.