Binnenland

Stormschade in bossen valt mee

De zware storm die zondag over Nederland raasde, heeft betrekkelijk weinig schade aangericht aan de bossen. Volgens Staatsbosbeheer zijn er weinig bomen geveld dankzij de aanplant van gemengde bossen. De Nederlandse Spoorwegen hadden gisteren, als gevolg van zware bladval op de rails, nog steeds te kampen met gevolgen van de storm.

Binnenlandredactie
30 October 2002 09:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:54
MAASDIJK - Glaszetters plaatsten gisteren een nieuwe ruit in het dak van een kas in Maasdijk in het Westland. Er zijn tijdens de storm van zondag zo veel ruiten gesneuveld, dat de glaszetters een wachtlijst hanteren. - Foto ANP
MAASDIJK - Glaszetters plaatsten gisteren een nieuwe ruit in het dak van een kas in Maasdijk in het Westland. Er zijn tijdens de storm van zondag zo veel ruiten gesneuveld, dat de glaszetters een wachtlijst hanteren. - Foto ANP

De schade aan bomen is veel minder dan bijvoorbeeld in 1972/73, toen het bos nog vooral uit bomen van dezelfde soort en leeftijd bestond. Hierdoor had de wind meer aangrijpingspunten. Inmiddels is dit veranderd en zorgt Staatsbosbeheer in de bossen voor meer variatie in leeftijd en boomsoort. Ook krijgen grotere bomen nu de ruimte uit te groeien, waardoor ze minder andere bomen in hun val meenemen. De Onderlinge Bossen Verzekering schat de schade aan het bos op een kleine 1 miljoen euro.

In het Kuinderbos en in de Achterhoek richtte de storm wel aanzienlijke schade aan. Volgens Staatsbosbeheer komt dat omdat hier nog wel grote hoeveelheden fijnsparren bij elkaar stonden. Deze boomsoort is een gewillig slachtoffer van de wind, omdat zij niet diep wortelt en naalden draagt waar de wind makkelijk vat op krijgt. De Veluwe werd zwaar getroffen omdat hier veel bomen aan de bosranden in het zuidwesten van het gebied werden geveld. Het Park de Hoge Veluwe is overigens open, alleen het Kröller-Müller Museum is nog dicht vanwege stormschade.

Het treinverkeer liep ook gisteren nog kleine vertragingen op als gevolg van de storm omdat er veel bladeren op de rails terecht zijn gekomen. Veel treinmaterieel is defect geraakt omdat de wielen, die door de bladeren slippen, sneller slijten en afgekeurd worden.

In de ochtend liepen reizigers in de Randstad en in Midden-Nederland vertragingen op van zeker vijftien minuten. Ook in andere delen van het land vielen er soms treinen uit. In de avondspits vielen er enkele treinen in de omgeving van Rotterdam uit. Later op de avond waren er volgens de railverkeersleiding nauwelijks problemen.

Treinreizigers moesten ook vandaag rekening houden met vertraging en uitval van treinen als gevolg van gladde sporen. Van en naar Utrecht moesten reizigers volgens de NS rekening houden met vertragingen van vijftien tot dertig minuten. Op tal van trajecten reden er bovendien geen of beperkt intercity’s. Het ging onder meer om de trajecten Rotterdam-Gouda, Amsterdam-Eindhoven, Amsterdam-Den Haag en Den Haag-Arnhem.

Ook veel tuinders hebben nog te kampen met de gevolgen van de storm. Hierdoor zijn zo veel ruiten uit de kassen gewaaid, dat glazenzetters een wachtlijst hanteren. „In de moderne kassen zijn de ruiten zo groot dat een tuinder ze er niet zelf meer kan inzetten. Daar blijkt nu een probleem”, aldus K. Duijvesteijn, voorzitter van de tuindersorganisatie WLTO-kring Westland gisteren.

Een voor de politie bekende groep oplichters in de omgeving van Arnhem misbruikt de gevolgen van de storm om bejaarde mensen op te lichten. De mannen doen zich voor als professionele dakdekkers. Als zij zogenaamd een dak gerepareerd hebben, vragen zij abnormaal hoge bedragen voor de klus.

In enkele gevallen hebben de mannen gedupeerden gedwongen naar de bank te gaan om geld te halen. In één geval verbaasde personeel van een bank in Velp zich over het grote geldbedrag dat een oudere vrouw wilde opnemen. Toen zij vertelde waar dat voor bestemd was, belde het personeel de politie, die de transactie kon voorkomen. Enkele uren later troffen agenten dezelfde oplichters aan bij een andere bejaarde vrouw, die zelf de politie had gebeld uit argwaan over een rekening van 1200 euro.

Volgens de woordvoerder kan de politie de mannen niet oppakken omdat afspraken over koop en verkoop op zich niet strafbaar zijn. Als de politie arriveert na een melding, ontkennen de mannen alles en is er volgens hen sprake van een misverstand over de nota.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer