Binnenland

Nederland wil opheldering over politie Uruzgan

Nederland heeft de Afghaanse autoriteiten snel opheldering gevraagd over de status van de zogeheten highway police in Uruzgan, die toezicht houdt op de wegen. Deze speciale politie-eenheid wordt in Afghanistan langzaamaan ondergebracht in de Afghan Uniformed Police (AUP), maar in de provincie Uruzgan is dat nog niet gebeurd.

ANP
15 July 2008 19:07Gewijzigd op 14 November 2020 06:07

Dat schrijven de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van Middelkoop (Defensie) dinsdag in antwoord op Kamervragen van SP en GroenLinks. De highway police in Uruzgan staat onder leiding van commandant Matiullah Khan. De Kamerleden wilden weten of zijn milities wel legaal zijn en of die afkomstig zijn uit één stam, wat tot tribale spanningen kan leiden.De highway police in Uruzgan staat onder leiding van commandant Matiullah Khan. De Kamerleden wilden weten of zijn milities wel legaal zijn en of die afkomstig zijn uit één stam, wat tot tribale spanningen kan leiden.

Volgens de bewindslieden zijn de manschappen van Khan geen milities maar zijn ze onderdeel van de Afghaanse veiligheidsstructuur en worden ze betaald door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze zorgen voor de veiligheid op de gevaarlijke route tussen Kandahar en Tarin Kowt. Ook zijn de agenten van Khan in te huren voor particuliere beveiligingstaken.

De meeste agenten behoren tot de Popolzai-stam van president Hamid Karzai, zo beamen Verhagen en Van Middelkoop, maar er zijn ook mensen van de Barakzai, A chakzai en Thokhi. Bij de ISAF-troepen zijn echter geen klachten ingediend over een mogelijke bevoordeling van de Popolzai.

De ministers ontkennen dat Nederland heeft geijverd voor het vertrek van Khan als commandant, omdat hij een stoorzender voor de stabiliteit en het bestuur van Uruzgan zou zijn. Wel heeft Nederland er bezwaar tegen gemaakt dat Khan provinciaal politiecommandant zou worden, omdat dit de tribale balans in Uruzgan kan verstoren.

Verder schrijven de ministers dat ook Afghaanse veiligheidsmensen (ASG) op Kamp Holland bewakingstaken uitvoeren. Hun tijdelijke contracten eindigen als de Nederlanders weggaan. De ongeveer 250 ASG’s zijn niet verbonden aan specifieke stammen en komen uit verschillende provincies. Omdat het geen homogene groep is en er weinig binding is met Uruzgan, denken de ministers niet dat de ASG’s ooit voortgaan als illegale militie. „Dat risico wordt als laag ingeschat”, schrijven ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer