Brussel wil prijslimiet voor buitenlandse sms
Sms’jes vanuit andere EU-landen zijn onnodig duur. Ze moeten minstens de helft goedkoper.
De Europese Commissie stelt daarom een maximumprijs voor van 11 á 13 cent exclusief btw per grensoverschrijdende sms.De limiet zou al voor de zomervakantie volgend jaar moeten ingaan, zei EU-commissaris Reding (Informatietechniek) dinsdag. Ze doet dit najaar een voorstel aan het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen.
De Europese telecombedrijven hebben volgens haar niet gereageerd op een ultimatum om de prijzen zelf te verlagen voor 2 juli. Een sms’je van of naar een ander EU-land kost nog steeds tien keer zoveel als een binnenlands tekstberichtje. De absurde winstmarge leidt tot schrikwekkende rekeningen bij terugkomst van een buitenlandse vakantie, aldus commissaris Reding.
Europeanen sturen 2,5 miljard grensoverschrijdende sms’jes per jaar voor gemiddeld 29 cent exclusief btw. Voorzitter Daniel Pataki van de Europese organisatie van telecomtoezichthouders vindt 11 á 15 cent exclusief btw per sms gepast.
De gsm-bedrijven reageren woest. „Een maximumprijs is een tamelijk extreme maatregel", meldt brancheorganisatie GSM Association. De organisatie noemt Brussel populistisch, omdat die slechts consumenten kado’s zou willen geven.
De GSM Association stelt dat de internationale sms–tarieven wel degelijk zijn gedaald. Sinds april vorig jaar zou een gemiddeld tekstberichtje gemiddeld 18 procent goedkoper zijn geworden.
Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) heeft eerder gezegd zo’n maximumprijs te steunen. De bewindsman vindt het niet uit te leggen waarom de tarieven in Nederland nog hoger bleken dan het EU-gemiddelde.
Europarlementslid Van Nistelrooij (CDA) reageert positief. „De Europese markt voor sms-jes werkt duidelijk niet. Zelfs onder een prijslimiet van 13 cent kunnen de bedrijven nog concurreren", aldus de CDA’er, die liefst tegelijk een EU-prijslimiet wil zien voor mobiel internetten.
Brussel bespreekt nog een aanpak van het mobiel internet. De prijzen zijn volgens de Europese Commissie te hoog, te vaag en te verschillend. Mobiel internet vanuit een ander EU-land kost tussen de 0,25 euro en 16,00 euro per MB. Maar Brussel ziet de situatie nog even aan.
De EU voerde vorig jaar al een maximumprijs in voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken. Die zijn sindsdien ruim de helft goedkoper.