Pinksterkerk in Australië trekt leden
De pinksterkerken in Australië kunnen op steeds meer aanhang rekenen, terwijl het aantal leden van gevestigde kerken daalt.
Australië verkeert in een diepe kerkelijke crisis. Dat komt door de tolerantie die kenmerkend voor de inwoners is. „Verdraagzaamheid en openheid kunnen tot onverschilligheid leiden. Van die onverschilligheid profiteren de pinksterkerken en evangelische kerken”, constateerden de Australische bisschoppen in 1998 in een verslag voor paus Johannes Paulus II. Diens opvolger, Benedictus XVI, bezoekt deze week het land in het kader van de Wereldjongerendagen.Neemt het kerkbezoek in de gevestigde kerken zoals de Rooms-Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk af, de zogeheten vrije kerken in Australië kunnen op steeds meer aanhang rekenen. „Ons geloof berust op de Bijbel”, stelt een van die nieuwe kerken. „Wij concentreren ons op de wezenlijke aspecten van het christelijk geloof en laten pluriformiteit toe bij alle zaken die niet essentieel zijn.” De Hillsongkerk in Sydney verwelkomt bijvoorbeeld elke zondag meer dan 20.000 mensen, onder wie vele jongeren, bij de kerkdienst in het plaatselijke stadion.
Volgens de officiële cijfers zijn 5,7 miljoen van de 20,7 miljoen Australiërs (ruim een kwart van de bevolking) aangesloten bij de Rooms-Katholieke Kerk. De Anglicaanse Kerk telt ongeveer 4 miljoen leden. Een op de zes rooms-katholieken komt regelmatig in de kerk, wat overigens meer is dan bij rooms-katholieken in Nederland en België.
Ook de Australische Rooms-Katholieke Kerk heeft last van een groeiend tekort aan priesters. Hun aantal daalde tussen 1971 en 2005 met 20 procent, tot ruim 3000. De gemiddelde leeftijd van de leden is hoog: 60 jaar.
De kerken zijn wel actief in het maatschappelijk leven. Zo beheert de RK-Kerk 58 ziekenhuizen, 407 verzorgings- en verpleeghuizen, 164 weeshuizen en opvangcentra voor kinderen en 480 gespecialiseerde instellingen op het gebied van het onderwijs en opvoeding.
De aartsbisschop van Sydney, kardinaal George Pell, opende dinsdag de Wereldjongerendagen. Aan deze driejaarlijkse bijeenkomst nemen ongeveer 250.000 jongeren deel. Maandag vulden duizenden deelnemers de straten van Sydney. Zij liepen zingend en zwaaiend met vlaggen achter een 3,8 meter hoog houten kruis en een icoon van Jezus en Maria.