Kerken open in Hilversum
HLVERSUM - In het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed stellen op 19 juli vijf kerken in Hilversum hun deuren open voor publiek.
Het zijn de Grote Kerk, de oud katholieke Sint-Vituskerk, de rooms-katholieke Sint-Vituskerk, de Regenboogkerk en het gebouw van het Leger des Heils. In sommige kerken worden concerten gegeven, in andere zijn tentoonstellingen. In alle kerken kan men een rondleiding krijgen. Documentatie over de kerken is beschikbaar door middel van een gids die in de kerken en bij de VVV te koop is. Dit boekje bevat ook een routekaart. De openkerkendag is een initiatief van de Stichting Kerkarchitectuur Hilversum.100 jaar Gg in Ned. Gouda
GOUDA - In de gereformeerde gemeente in Nederland te Gouda werd zaterdag het 100-jarig bestaan van de gemeente herdacht. De plaatselijke predikant ds. A. Geuze ging voor in een herdenkingsdienst. De gemeente werd voorheen gediend door ds. G. van Reenen (1916-1920), ds. J. Overduin (1922-1924), ds. R. Kok (1925-1930), ds. A. de Blois (1935-1945), dr. C. Steenblok (1946-1966), ds. F. Mallan (1968-1972) en ds. A. van den Berg (1977-1980).
Knaagkever bedreigt Sint-Joris
AMERSFOORT - De bonte knaagkever bedreigt de Amersfoortse Sint-Joriskerk. Gerrit van Binnendijk, secretaris van de Stichting Vrienden van de St. Joriskerk, schat dat er ruim 1 miljoen euro op tafel moet komen om de schade die het beestje heeft aangericht te herstellen. Volgens Van Binnendijk is de knaagkever al lange tijd aanwezig in de eeuwenoude eikenhouten kapconstructie van het gebouw. „Onlangs werd pas duidelijk hoe drastisch het diertje heeft huisgehouden.”
Balken in de kapconstructie van de kerk zijn van binnenuit opgevreten. Hierdoor worden de gewelven in het gebouw instabiel en zijn scheuren ontstaan. Totale kosten voor renovatie bedragen 1,5 miljoen euro. Van Binnendijk zegt dat er al een half miljoen aan subsidies is toegezegd, maar dat er nog een kleine miljoen euro op tafel moet komen. „We hebben meer dan dertig fondsen aangeschreven en doen een beroep op particulieren en het bedrijfsleven.”
De Sint-Joriskerk is 800 jaar oud en is een gezichtsbepalend gebouw in de binnenstad van Amersfoort.
Eerbeekse Kruiskerk vernieuwd
EERBEEK - In Eerbeek is men begonnen met een renovatie van de Kruiskerk. In een nieuwe aanbouw komt een ontmoetingsruimte die ook gebruikt kan worden als vergaderplaats voor de kerkenraad. Voor de kerkelijke administratie wordt een aparte ruimte gerealiseerd. De kerkzaal krijgt een nieuw liturgisch centrum en nieuw meubilair. Wanden worden opnieuw gestuukt en geschilderd. Achter de kerk wordt een stiltecentrum ingericht.
Vrijwilligers hebben veel voorwerk verricht. Dat leverde een kostenbesparing op van ongeveer 400.000 euro. Wanneer de verbouwing van de Kruiskerk klaar is, is nog niet bekend.
Plantagekerk Harderwijk 75 jaar
HARDERWIJK - De Plantagekerk aan de Stationslaan in Harderwijk bestaat 75 jaar. De eerste steen van de gereformeerde kerk werd gelegd in 1932. Voor die tijd kerkten de gereformeerden in een kerkgebouw aan de Smeepoortstraat. Dit gebouw werd echter te klein. Op 5 juli 1933 werd de Plantagekerk in gebruik genomen.
Vanwege groei van de gemeente werd de kerk met oorspronkelijk ongeveer 850 zitplaatsen in 75 jaar een paar keer uitgebreid. Sinds de jaren zeventig loopt het ledental terug. Tegenwoordig is de Plantagekerk een van de vijf protestantse wijkgemeenten in wording te Harderwijk. Het kerkgebouw wordt op dit moment gerestaureerd.
De geschiedenis van de Plantagekerk is vastgelegd in het boek ”Een gewichtige ure, 75 jaar Plantagekerk”. Het boek, geschreven door Alie Dijkslag, is verkrijgbaar in de Harderwijkse boekhandels en bij de kosters van de Plantage-, Veldkamp- en Stadsdennenkerk.
De Ark Dokkum 25 jaar
DOKKUM - Pinkstergemeente de Ark in Dokkum vierde vorige maand haar 25-jarig jubileum. Vijfentwintig jaar geleden stichtte voorganger Ben Buwalda de gemeente onder de naam Evangeliegemeente De Ark. De gemeente kwam aanvankelijk bijeen in een hervormde pastorie. Na enkele jaren werd een voormalig bankgebouw gekocht. Tien jaar geleden verhuisde de gemeente naar haar huidige onderkomen, een verbouwde school aan Op de Keppels.
Twee jaar geleden vond een naamsverandering plaats. De gemeente gaat sindsdien door het leven als Pinkstergemeente De Ark. „Omdat we meer herkenbaar wilden zijn als een gemeente die gelooft in het werk, de gaven en de vruchten van de Heilige Geest”, aldus Buwalda op de website van Manna-vandaag.
Afscheid koster in Gouda
GOUDA - Na 43 jaar nam zondag H. van Reenen afscheid als koster van de hervormde St.-Janskerk in Gouda. Ds. H. G. Abma sprak zijn waardering uit over de wijze waarop Van Reenen als (hulp)koster werkzaam was geweest. Van Reenen blijft nog als collectant werkzaam. 0
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.