Binnenland

D66: bemiddeling verplicht bij problemen omgangsregeling

D66 wil dat gescheiden ouders verplicht worden een bemiddelaar in te schakelen wanneer er problemen zijn met de omgangsregeling voor kinderen. Tweede-Kamerlid Dittrich zal een initiatiefswetvoorstel hierover indienen.

ANP
29 October 2002 17:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:54

„Bij 40 procent van de omgangsregelingen ontstaan problemen”, aldus Dittrich. Vooral het kind is daarvan de dupe. Hij wil dat de wet ouders verplicht een bemiddelaar in te schakelen, wanneer zij er niet in slagen bij de echtscheiding goede afspraken te maken.

Ook als ouders al zijn gescheiden en er ontstaan later problemen bij de uitvoering van de regeling, moeten zij de hulp van een bemiddelaar inroepen. Pas wanneer bemiddeling niets oplevert, kan de rechter worden ingeschakeld. De kosten van de bemiddeling zijn voor de Staat als de ouders die zelf niet kunnen betalen.

Ook wil Dittrich de mogelijkheid van een ’omgangs-ondertoezichtstelling’ in de wet opnemen. De verzorgende ouder moet op verzoek van de ouder die bij zijn kinderen wordt weggehouden, onder toezicht kunnen worden gesteld. De rechter wijst in zo’n geval een kindervoogd aan die opkomt voor de belangen van het kind.

De voogd moet proberen een omgangsregeling af te spreken. Om de verzorgende ouder te stimuleren hieraan mee te werken, zou de kinderbijslag op een aparte rekening kunnen worden gezet. Dat geld kan gebruikt worden voor uitvoering van de omgangsregeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer