Omstreden moskee Rome verhuist naar stadion
De verplaatsing van de grootste moskee in Milaan naar een wielerstadion lijkt erop gericht islamieten te pesten. Of is het juist om het turbulente verleden te doen vergeten?
Voor het laatst waren ze vrijdag te zien: de honderden gebogen mannenruggen die zich als een golvend tapijt op de stoep van Viale Jenner in Milaan bewegen terwijl de schoenen van de moskeegangers tussen de geparkeerde auto’s staan. Volgende week moet een voormalig velodroom in Milaan worden ingewijd als nieuwe gebedsruimte. Dat is het voorlopige resultaat van een korte, maar hevige botsing over de grootste moskee van Milaan, waar 70.000 moslims werken en wonen.Het idee om de moskee te verplaatsen, ging uit van de minister van Binnenlandse Zaken, dezelfde die zigeunerkinderen vingerafdrukken wil laten afnemen. Eerder had de president van de provincie van Milaan al gedreigd biddende moslims op straat te beboeten wegens het bezetten van de openbare weg. Een hoge stafmedewerker van de curie van de Milanese aartsbisschop noemde het idee van de minister „fascistisch.”
De moskee op de Viale Jenner, die vernoemd is naar de bekende Britse immunoloog, is de autoriteiten al jaren een doorn in het oog. Het gebouw komt steevast terug in het halfjaarlijkse rapport van de geheime dienst aan het parlement. Sinds 2001 zijn meerdere „exponenten” van de moskee opgepakt. Enkelen zijn veroordeeld, onder wie de huidige imam Abu Imad wiens zaak momenteel in tweede beroep loopt. „De moskee is het meest van alle gebedshuizen verbonden met het internationale moslimterrorisme”, zei Magdi Cristiano Allam donderdag tegen het webmagazine Il Sussidiario. Allam is een tot het rooms-katholicisme bekeerde Egyptische Italiaan.
Maar de verplaatsing van de oude moskee heeft weinig met het indammen van terrorisme te maken. En ook niets met bijvoorbeeld de ontvoering in 2003 -mogelijk door de CIA- van de Egyptische imam Abu Omar. Alle heibel ging uiteindelijk over zwetende voeten, lange baarden en over het feit dat buurtbewoners hun hond tijdens gebeden niet kunnen uitlaten. Allam is niet tegen de verplaatsing maar windt zich op over het motief. „We moeten niet doen alsof het een een of andere willekeurige moskee is. Alsof ze daar allemaal brave misdienaren zijn.”
Allam is een roepende in de woestijn. Alle betrokken bestuurders -van politieprefect en burgemeester van Milaan tot president van Lombardije en de minister van Binnenlandse Zaken- willen een nieuwe locatie. Het gewest heeft al een lijst van vijftig mogelijke plaatsen opgesteld en voorlopig lijkt de voorkeur uit te gaan naar het wielerstadion Vigorelli, mede onder druk van imam Abu Imad („Ik gruwde toen ik hem als zogenaamd gerespecteerd burger de hand van de prefect zag schudden”, meldde Allam vrijdag). De imam had geëist dat de nieuwe locatie binnen de stadsgrenzen van Milaan zou komen te liggen, omdat „wij Milanese burgers zijn en we aan de gemeente belasting betalen.”
Mogelijk komt ook de bouw van een moskee in beeld. De president van Lombardije, die zich als devote rooms-katholiek presenteert, vindt dat moslims een eigen moskee moeten kunnen bouwen. Tot dusverre is in Italië één moskee nieuw gebouwd, in Rome. Andere, zoals in het Toscaanse Valle d’Elsa, zijn in aanbouw.
Dat wil niet zeggen dat moslims onvoldoende gelegenheid hebben om te bidden. Er bestaan tegen de 600 locaties, zoals garages en verlaten fabrieken, die zijn ingericht als islamitische gebedshuis.