Zuivelsector kan 20 procent groeien
Als het melkquotum verdwijnt, kan de Nederlandse zuivelsector groeien met 20 procent.
Dat stelde voorzitter Siem-Jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij van landbouworganisatie LTO Nederland donderdag in Den Haag.LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie presenteerden tijdens een bijeenkomst in het Kurhaus de ambitie die zij hebben om de Nederlandse zuivelketen verder te verduurzamen.
De vraag naar zuivel groeit wereldwijd met 4 procent per jaar. Om daarvan te profiteren moeten boeren wel rekening houden met het milieu en dierenwelzijn. Anders gooit de melkveehouderij haar goede imago te grabbel.
Als de melkquotering in 2015 verdwijnt, kan de productie in Nederland groeien met zeker 20 procent. Nu al exporteert Nederland 60 procent van de zuivel.
Om die groei te verzilveren moet er nog wel het een en ander gebeuren, verzekerde Wouter van der Weijden, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu, donderdag in Den Haag. De veehouderij blijkt bijvoorbeeld door het methaan en het lachgas dat koeien uitstoten, flink bij te dragen aan het broeikaseffect. „Om verder te groeien moet dat probleem worden opgelost.”
De melkveehouderij heeft qua dierenwelzijn en -gezondheid een goed imago. De koeien lopen in de wei en hebben een goed leven, denkt de consument. Ook het open weidelandschap wordt gewaardeerd. „Die sterke troeven moeten worden benut”, vindt Van der Weijden.
LTO Nederland en het Productschap Zuivel maakten woensdag in het Friese Piaam bekend dat de melkprijs in 2008 gemiddeld op het niveau van vorig jaar zal komen. De gemiddelde prijs in 2007 kwam uit op 32,26 euro per 100 kilo, 13,5 procent hoger dan in 2006.
De Nederlandse zuivelondernemingen Campina en Friesland Foods ontlopen elkaar niet veel in prijs. Na de aangekondigde fusie willen de bedrijven de beste melkprijs in Europa betalen. Dat is nu voorbehouden aan de Finse zuivelgigant Hämeenlinnan, die vorig jaar 37,61 euro per 100 kilo betaalde.
Enkele weken geleden kwamen melkveehouders die zijn aangesloten bij het Dutch Dairymen Board nog in actie tegen de lage melkprijzen. Zij wilden „een eerlijke prijs” voor hun melk. LTO Nederland ondersteunde de acties niet.
„Voor de tweede helft van het jaar verwachten we geen verdere dalingen van de zuivelprijs”, aldus onderzoeker Willem Koops van het Productschap Zuivel. Hij baseert zijn verwachtingen op de ontwikkelingen op de kaasmarkt, waar de prijzen goed zijn. „De kaasprijs is van groot belang voor de prijs van de melk in Nederland.”
Mogelijk gevaar is wel dat Europa als wereldwijd leidende melkproducent de strijd van de Verenigde Staten verliest. De Amerikanen hebben hun export van zuivel de afgelopen twee jaar verdubbeld.
Wereldwijd bestaat een grote vraag naar zuivel. De Europese melkveehouders hebben echter te maken met een quoteringssysteem. Daardoor mogen zij maar een beperkte hoeveelheid melk op de markt brengen.
Dat quoteringssysteem wordt in 2015 zo goed als zeker afgeschaft. Daarna mogen Europese boeren onbeperkt melk leveren. LTO Nederland vreest echter dat de Amerikanen tot 2015 hun positie op de wereldmarkt verder uitbreiden ten koste van Europese boeren. De landbouworganisatie vindt daarom dat het Europese quotum sneller moet worden vergroot dan de 1 procent die er nu jaarlijks bij komt.