Tweede Kamer op de bres voor kleine school
Basisscholen moeten niet gedwongen worden hun deuren te sluiten als het aantal leerlingen onder de 23 zakt. Daarover heeft een meerderheid in de Tweede Kamer zich dinsdag uitgesproken.
Op dit moment krijgen de meeste scholen geen geld van de overheid meer als zij langer dan drie jaar onder die norm zitten. Vooral basisscholen in Friesland en Limburg komen daardoor in de problemen.Op initiatief van CDA’er Van Dijk neemt de Tweede Kamer het voor deze scholen op. Verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma zou de bevoegdheid moeten krijgen om voor kleine scholen in landelijke gebieden een uitzondering te maken.
Van Dijk komt binnenkort met een plan om dat te bewerkstellingen. Hij schat het aantal scholen dat door de norm in de problemen komt op enkele tientallen. Omdat mensen steeds minder kinderen krijgen, kan dat aantal de komende jaren echter snel oplopen.
Kamerlid Van Dijk van de SP is er ook voorstander van dat de verantwoordelijk bewindspersoon meer ruimte krijgt om kleine scholen open te houden. Liever nog ziet de SP’er dat de norm versoepeld wordt, bijvoorbeeld naar een minimum van twintig leerlingen.
Staatssecretaris Dijksma laat via haar woordvoerder weten welwillend tegenover het plan van CDA’er Van Dijk te staan. Volgens Dijksma kunnen vooral kleine, zelfstandige scholen tijdelijk in de problemen komen door de minimumnorm.