Compleet balkon voor twee tientjes
Het idee om balkons -net als bruggen- te verankeren met behulp van voorspanstaven ontstond tijdens een zeiltocht. Nu ontvangt Harrie Evers van NormTEQ dagelijks een postzak vol aanvragen voor een offerte van ondernemers en woningbouwcoöperaties. „Dit overkomt je.”
NormTEQ neemt nu nog een bescheiden plek in op een industrieterrein in Hengelo-Zuid. Met een hal waarin de producten worden gecontroleerd plus een aanpalend kantoor. Beide ruimtes zijn te krap geworden. „Dit is de enige plek waar je nog even rustig met z’n tweeën kunt praten”, zegt Evers in zijn werkkamer. „Soms moet ik het veld ruimen omdat anderen een overlegplek zoeken.”Dat duurt niet lang meer, want de plannen voor nieuwbouw zijn volop in ontwikkeling. „In Hengelo-Noord, een prachtige locatie naast IKEA. Circa 800 vierkante meter kantoor en 25.000 vierkante meter magazijn, het driedubbele van nu.”
Uitbreiding is hard nodig, want NormTEQ groeit als kool. Aannemers maken dankbaar gebruik van de innovatieve ideeën van Harrie Evers en de zijnen. Die richten zich op ondersteuning van metselwerk in gevels en verankering van stalen en betonnen elementen aan de buitenkant. Recent werden de inspanningen van NormTEQ bekroond met een eerste plaats in de Innovatie top 100 van 2008 in het midden- en kleinbedrijf.
Stuwende kracht achter het bedrijf is de uit Hengelo afkomstige Evers, directeur, oprichter en eigenaar. In 1995 startte hij NormTEQ, „een fantasienaam, die wel staat voor een bedrijf dat de norm wil zetten.” Hij deed dat samen met een compagnon: „Hij de centen, ik de ideeën.” Enkele jaren geleden nam Evers het aandeel van zijn medeoprichter over en ging alleen verder. „Nieuwe producten ontwikkelen in bestaande markten” is kortweg de filosofie van de bouwkundige.
Met NormTEQ ontwikkelde hij verschillende oplossingen voor het ondersteunen van metselwerk in gevels. Daarna volgde het bijzondere verankeringssysteem, geboren tijdens de zeiltocht in het jaar 2000 met de constructeurs Jos Olde Hanter en Tonnie Lucassen. „Als je bruggen met meters uitkraging kunt verankeren met voorspanstrengen, moet dat met balkons ook kunnen, zo was onze gedachte.” Ze noemden het systeem HELI, naar Hanter, Evers en Lucassen, met de toevoeging Innovatie, en vroegen er patent op aan. Grijnzend: „Later heeft iemand het omgevormd tot Harrie Evers Lucratieve Innovatie.”
Twee grote testprojecten in Den Haag en Zandvoort bleken succesvol. Sinds die tijd neemt de vraag naar de nieuwe balkonconstructies gestaag toe, de laatste tijd verder gestimuleerd door de innovatieprijs. Met HELI wordt het balkon pas op het laatste moment aan het gebouw verankerd. De strengen worden door gaten in de vloer gestoken, met behulp van een vijzel aangetrokken en met moeren vastgezet. Grote voordelen zijn volgens Evers dat er minder kans is op beschadigingen dan in de traditionele situatie, waarin beton moet worden gestort en balkons tijdens de bouw worden vastgemaakt.
Een belangrijk winstpunt is dat de balkons ook kunnen worden aangebracht in bestaande bouw en daardoor prima geschikt zijn voor toepassing bij renovatiewerkzaamheden. „Denk maar aan de 600.000 portiekflats, die voor een groot deel in de wijken staan die volgens minister Vogelaar aan verbetering toe zijn. Die hebben nu superkleine balkonnetjes. Voor een bedrag van tussen de 7000 en de 10.000 euro geef je die een compleet balkon met een ruimte van minstens 10 vierkante meter. Dat is voor een koper twee tientjes per maand. Een prachtige speelplek voor kleine kinderen. In staal of in beton, alles is met dit systeem mogelijk.”
Hij toont foto’s van de flat uit Zandvoort, waar de miezerige balkonnetjes van iets meer dan 1 vierkante meter werden vervangen door grote en qua vorm ook sierlijke balkons.
Inmiddels heeft NormTEQ zo’n 130 projecten onder handen. Het aantal kantoormedewerkers bedraagt bijna dertig. De vervaardiging van de verankeringen wordt geheel uitbesteed. „In de nieuwe situatie heb ik nog eens tien tot vijftien mensen nodig. Creatieve geesten. Ik werk hier met jonge mensen met veel ideeën. Ze krijgen veel vrijheid. Als de producten maar op tijd zijn en de klanten tevreden.”
Winstcijfers wil Harrie niet noemen, maar jaarlijks groeit het bedrijf met „tientallen procenten.” De omzet is in korte tijd door de 10 miljoen euro geschoten. Toch wil Evers niet dat het in dit tempo doorgaat. „Ik wil geen manager worden, daar kan ik niet tegen. Waarom zou je met een groei van 10 procent niet tevreden zijn? Bovendien wil ik ondernemer blijven.”