Onderzoeker: behandel spataderen met laser
Spataderen kunnen in principe het best met laser worden behandeld. De methode is net zo veilig als de gangbare cryostrippingmethode, maar leidt niet tot littekens en kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.
Dat advies geeft chirurg Ben Disselhoff aan artsen. Disselhoff promoveert donderdag in Utrecht op zijn proefschrift waarvoor hij in het UMC Utrecht de twee behandelwijzen toepaste bij telkens zestig patiënten met spataderen in de benen.Niet alleen bleken de patiënten die met laser waren behandeld, minder complicaties te hebben en sneller te herstellen, ook bleken zij na twee jaar minder vaak nieuwe spataderen te hebben. Weliswaar is de apparatuur voor een laserbehandeling duurder dan die voor de cryostrippingmethode, maar de chirurg vindt dat de tijdsbesparing en de grotere tevredenheid van de patiënten zwaarder moeten wegen.
Bij de cryostrippingmethode maakt de arts een sneetje in de lies of knieholte voor het inbrengen van een sonde. Daarmee wordt stikstof ingebracht. De top van de sonde wordt bevroren tot tachtig graden onder nul, waardoor de wanden van de ader aan de top vastvriezen. Daarna wordt de sonde met de ader teruggetrokken.
De laserbehandeling behoort sinds februari tot het basispakket van de ziektekostenverzekering. Dat betekent dat alle zorgverzekeraars de behandeling moeten vergoeden.
Vrouwen hebben vaker last van spataderen dan mannen. De oorzaak van de aandoening is niet duidelijk, maar de vaatwand en de kleppen die terugstromend bloed moeten tegenhouden, functioneren bij spataderen slecht. De gezwollen aderen ontsieren het lichaam en zijn soms pijnlijk, maar ze zijn niet direct gevaarlijk. Als ze echter niet worden behandeld, vergroten de steeds groter wordende spataderen het risico op een aderontsteking, een bloeding of trombose. Na tien tot vijftien jaar kunnen ze leiden tot open wonden aan het been.