Buitenland

Italiaanse jongeren grijpen steeds meer naar de fles

In hun drinkgedrag volgen de Italianen -van huis uit gereserveerd ten opzichte van alcohol- steeds meer de zware drinkers van Europa.

Van onze correspondent
4 July 2008 22:41Gewijzigd op 14 November 2020 06:04

De tijd dat Italianen op hun tijd slechts een glaasje wijn of grappa namen, is definitief voorbij. Uit onderzoek van het Istituto Superiore di Sanita, het nationaal gezondsheidsinstituut dat de minister van Gezondheidszorg van advies dient, blijkt dat vooral jongeren de fles hebben ontdekt. Uit het rapport blijkt dat een op de tien Italiaanse jongeren drinkt in het weekend met als doel dronken te worden. Vele jeugdigden beginnen al te drinken als ze pas elf jaar oud zijn. Gebruik van gedistilleerde dranken rukt sterk op. „Wij worden Noord-Europeser, maar niet in de goede zin”, becommentarieerde het dagblad Corriere della Sera deze week de resultaten.Vergelijken met tien jaar geleden is het aantal jongeren (in de leeftijd van 14 tot 17 jaar) dat ten minste één keer per week drinkt met de helft toegenomen. In dezelfde leeftijdscategorie is het bewust drinken om dronken te worden (het zogenaamde binge drinking) met zo’n 15 procent toegenomen. Zelfs elfjarigen maken zich er schuldig aan.

Italië heeft in toenemende mate te maken met problemen rond alcoholisme, met name van jeugdigen. Het percentage verkeersongevallen als gevolg van dronkenschap is relatief hoog en de onveiligheid op straat -zeker in uitgaansgebieden in het weekend- neemt toe. Om daar paal en perk aan te stellen wil de burgemeester van Rome een verbod instellen op drankverkoop in glas na zonsondergang, en een scholingsverbod bij treden voor monumentale kerken, zoals de Spaanse Trappen, en op pleinen in de binnenstad. Door alcoholmisbruik vinden in de zomer de laatste jaren steeds vaker gewelddadigheden plaats. Op Campo de’ Fiori, een karakteristiek plein in de binnenstad, vinden nogal eens gevechten plaats tussen dronken mensen en de mobiele eenheid.

In Milaan probeert de gemeente het met de zachte aanpak. Vanaf dit weekend patrouilleren ”nachtstewards” in de binnenstad die mensen die uitgaan moeten stimuleren zich verantwoordelijk te gedragen. De stewards distribueren ook telefoonnummers van taxicentrales en geven informatie over nachtbussen. Het team van jonge stewards wordt gesponsord door onder andere een Franse producent van gedistilleerde dranken.

Ook al zijn de cijfers over Italiaans alcoholgebruik alarmerend, ze steken nog gunstig af tegen de rest van Europa. Weliswaar staat Italië gerekend naar pure alcoholinname per hoofd van de bevolking niet op de laatste plaats, andere cijfers zijn ronduit gunstig te noemen. Per jaar neemt een Italiaan 10,5 liter pure alcohol in, hetgeen niet extreem veel is, maar wel meer dan bijvoorbeeld een Nederlander. Dat heeft onder andere te maken met de traditionele populariteit van zwaar alcoholische drankjes, als grappa en amaro, waarvan veel Italianen een glaasje na het eten nemen. Volgens het nationaal gezondsheidsinstituut grijpt 70 procent van de Italianen ten minste één keer per jaar naar een alcoholisch drankje. Maar liefst 30 procent zou geheelonthouder zijn. Een andere 30 procent drinkt geregeld, maar niet per se excessief. Volgens de Eurobarometer voor alcoholconsumptie drinken Italiaanse jongeren het minst van Europa.

Wat de Italiaan hoe dan ook Europeser doet zijn is hun toenemende voorkeur voor bier. Italië mag dan wel het wijnland bij uitstek zijn, -Italië is ’s werelds grootste wijnproducent-, deze drank drinken Italianen zelf steeds minder (maar de export loopt op rolletjes). Bier maakt een opmars. Het is een van de weinige Europese landen waar bier groeicijfers laat zien (zo’n 4 procent). Hoe dan ook is het biergebruik maar een schijntje in vergelijking met de traditionele bierlanden. Italianen drinken vier keer minder bier dan Tsjechen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer