Het Evangelie: niet naar, wel voor de mens
’t LOO - „Hoe komt het dat het Evangelie weerstand oproept? Het is toch een blijde boodschap? Het kruis is beledigend voor de hoogmoed van mensen, omdat God niets van hen kan gebruiken.”
Dat zei ds. J. C. den Ouden, hersteld hervormd predikant te Rijssen, woensdagmiddag in de Maranathakerk in ’t Loo (Oldebroek). Hij sprak tijdens de zomermiddagsamenkomst van de Bond van hervormde mannenverenigingen op gereformeerde grondslag, streek Nunspeet.Het thema van de middag was ”Evangelie”. Ds. Den Ouden sprak over ”Het Evangelie, niet naar de mens”. Ds. J. van Dijk, hervormd predikant te Ede, mediteerde over ”Het Evangelie, wel voor de mens”.
Ds. Den Ouden haalde de Engelse 19e-eeuwse bisschop J. C. Ryle aan. Die zei ooit: „Het Evangelie, de boodschap van vergeving en eeuwig leven, is eigenlijk een boodschap die te mooi is om waar te zijn.” Toch heeft de Heere Jezus Zelf gezegd dat er weerstand tegen Zijn mooie boodschap zou komen en werden ook de apostelen niet overal met open armen ontvangen, zei ds. Den Ouden.
Hij noemde vier punten die weerstand oproepen. Het eerste is dat het gaat om een boodschap van God. „Onderzoek toont aan dat de gemiddelde Nederlander de vrijheid als het hoogste goed ziet. Wij hebben geen onderzoek nodig om dat te weten te komen. Alles draait om onszelf, we voelen ons belangrijk en daar hebben we God niet bij nodig.”
Als tweede punt noemde de predikant dat het op de wereld niet gaat om goede, maar om slechte mensen. De kern van het menselijk bestaan is dat mensen altijd zelf in het middelpunt willen staan. „Het Evangelie laat ons zien hoe God ons ziet, vol zonde. We kunnen niet van genade spreken los van zonde en schuld.”
Ten derde roept de boodschap van het kruis weerstand op. Christus leed wat mensen moesten lijden. Wie naar het kruisevangelie kijkt, ziet dat een mens hulpeloos is en zichzelf niet kan redden. De redding komt van buiten, aldus ds. Den Ouden. „Het kruis is beledigend voor de hoogmoed van mensen, omdat God niets van hen kan gebruiken.”
Als laatste noemde de Rijssense predikant dat het Evangelie mensen voor de eis van geloof en bekering stelt. „Geloven is een vernederend werk. Bekering is erkennen dat God de Schepper is en het in je leven voor het zeggen heeft. Het betekent sterven aan je egoïsme en jezelf verloochenen.”
Naäman
Ds. Van Dijk noemde als voorbeeld dat het Evangelie niet naar de mens is, de geschiedenis van Naäman, die zich moest wassen in de Jordaan om genezen te worden van zijn melaatsheid. Die onderdompeling was niet naar de mens, maar wel voor de mens. Eliza had geen andere boodschap dan dat Naäman dat moest doen. Deze wilde zich echter niet onderdompelen in de Jordaan, omdat hij het middel te gering vond en het dus botste met zijn hoogmoed. Hij was immers de topfunctionaris.
„Die kwaal zit in uw en mijn hart”, aldus ds. Van Dijk. „We vinden het geneesmiddel te gering. Het is moeilijk om te aanvaarden dat een ander voor je boeten moet. Je zou toch weggaan, net als Naäman! Je komt erachter dat je het zelf bent die tegenwerkt. Maar de Heere legt het open, en dan zeg je: „Heere, ik wist niet dat dat in mijn hart was.” De ergernis die er was, verdwijnt.”
Waar God iemand op de rechte plaats zet, daar komt de vreugde van het Evangelie in het hart, stelde hij. „Je hoeft alleen maar te erkennen dat je een arme zondaar bent. Als je er met je hoogmoed door God tussenuit gewerkt bent, wil je zalig worden en ondervind je dat het Evangelie voor de mens is. Als dat niet zo is, zit er nog hoogmoed.”