Kerk & religie

Dr. Packer neemt afstand van „liberale ketterij”

De oprichting van de Gemeenschap van Belijdende Anglicanen is een noodoplossing, vindt de anglicaanse theoloog dr. James Packer. „Op de lange termijn hoop ik dat het aantal liberale bisschoppen afneemt en dat de kerk in het oude Westen weer orthodoxer wordt”, zegt hij desgevraagd. „Maar dat zal niet meer tijdens mijn leven gebeuren.”

J. M. Stolk
2 July 2008 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 06:03
LONDEN - De anglicaanse theoloog dr. James Packer vindt de oprichting van de Gemeenschap van Belijdende Anglicanen een noodoplossing. „Op de lange termijn hoop ik dat het aantal liberale bisschoppen afneemt en dat de kerk in het oude Westen weer orthodoxe
LONDEN - De anglicaanse theoloog dr. James Packer vindt de oprichting van de Gemeenschap van Belijdende Anglicanen een noodoplossing. „Op de lange termijn hoop ik dat het aantal liberale bisschoppen afneemt en dat de kerk in het oude Westen weer orthodoxe

Packer, emeritus hoogleraar in Canada, was dinsdag een van de sprekers tijdens een bijeenkomst van behoudende anglicanen in All Souls Church in Londen. Terwijl buiten een belangenorganisatie van homo’s en lesbiennes een protestactie houdt, legt hij aan enkele honderden Engelse kerkleiders uit waarom hij tegen de inzegening van homorelaties is. Eerder dit jaar stapte Packer uit de Canadese kerk en sloot zich aan bij de behoudende anglicaanse kerkprovincie van Southern Cone in Zuid-Amerika.Packer: „Het besluit van mijn bisschop om homorelaties te zegenen, gaat in tegen het Evangelie van Jezus Christus. De Bijbel is duidelijk in het aanwijzen van bepaalde zonden, zoals de homoseksuele praxis. Wie wil vasthouden aan het gezag van de Schrift, kan niet langer deel uitmaken van een bisdom waarin zonde wordt geaccepteerd en die onder ketters leiderschap staat.”

Waarom hij die stap niet eerder nam? „Als geestelijken in het verleden ketterse ideeën naar voren brachten, kon ik altijd verwijzen naar de Negendertig Artikelen en de belijdenis van de kerk. Er is nu echter sprake van een praktische ketterij, een langzaam ingeslopen gebruik dat duidelijk tegen de Schriften ingaat.”

Dat sommigen hem een scheurmaker noemen, deert de emeritus hoogleraar niet. „Anderen bestempelen me als een fundamentalist - en in de juiste betekenis van het woord ben ik dat ook. De Schrift maakt onderscheid tussen een noodzakelijke en een onrechtmatige scheuring. Denk aan de Reformatie, toen we ons afscheidden van de Rooms-Katholieke Kerk. Wat dat een schisma? Dat ontken ik. Het was nodig om het ware Evangelie te behouden en te bevestigen. En dat is nu ook het geval.”

Packer uitte dinsdag opnieuw felle kritiek op Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en geestelijk leider van de ongeveer 77 miljoen anglicanen wereldwijd. Vorige week riep hij Williams op af te treden; nu laakte hij diens „tweeslachtige gedrag” inzake de homokwestie en riep hij de aanwezigen op te bidden om een nieuwe, orthodoxe aartsbisschop. „Een relatie met een aartsbisschop bepaalt niet het wezen van het anglicaan-zijn, zeker niet als die aartsbisschop ook nog liberaal is.”

Verder riep Packer de Engelse geestelijken op het liberalisme in de kerk te weerstaan en het Evangelie te bewaren. Hij pleitte voor een vervolg op de Gafcon-conferentie in Jeruzalem, waar orthodoxe anglicanen zaterdag hun visie op de toekomst van de kerk ontvouwden. Op de agenda zou moeten staan hoe zij de orthodoxie binnen de anglicaanse gemeenschap verder kunnen verbreiden.

En daar is haast bij, aldus Packer. „Voor we het weten wordt de orthodoxie geminimaliseerd. Het zou goed zijn als bisschoppen hun handtekening onder de slotverklaring zouden zetten, ook al zijn ze misschien een beetje huiverig om iets te ondertekenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer