Buitenland

Kabinet Israël achter gevangenenruil met Hezbollah

Het Israëlische kabinet is zondag in grote meerderheid akkoord gegaan met een voorstel om een beruchte Hezbollahgevangene vrij te laten in ruil voor de lichamen van twee door Hezbollah ontvoerde Israëlische militairen.

Buitenlandredactie
30 June 2008 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 06:02
Familieleden van de ontvoerde Israëlische militairen Ehud Goldwasser en Eldad Regev in afwachting van de stemming over een gevangenenruil. Het Israëlische kabinet is zondag in grote meerderheid akkoord gegaan met een voorstel om een beruchte Hezbollahgeva
Familieleden van de ontvoerde Israëlische militairen Ehud Goldwasser en Eldad Regev in afwachting van de stemming over een gevangenenruil. Het Israëlische kabinet is zondag in grote meerderheid akkoord gegaan met een voorstel om een beruchte Hezbollahgeva

De Israëlische militairen verdwenen toen Hezbollah in juli 2006 een Israëlische grenspost overviel en daarmee Israël uitlokte tot een 34 dagen durende oorlog op Libanees grondgebied. Voordat het kabinet over de ruil stemde bevestigde de Israëlische premier Ehud Olmert dat de twee, Ehud Goldwasser en Eldad Regev, niet meer in leven zijn. Daar werd al rekening mee gehouden, omdat er na hun verdwijning nooit meer van hen werd vernomen en Hezbollah verzoeken van het Rode Kruis om hen te mogen bezoeken afwees.De vader van Goldwasser zei niet verbaasd te zijn dat Olmert hun dood nu als feit brengt, maar daar wel bewijs voor te eisen. Hij zei dat de twee leefden toen ze werden meegenomen en dat de nabestaanden nooit iets hebben gezien waaruit het tegendeel blijkt.

De Israëlische bevolking is zwaar verdeeld over de voorgenomen gevangenenruil. Velen vragen zich af of Israël niet te ver gaat bij het vervullen van zijn morele plicht alles te doen om soldaten die in handen van de vijand vallen thuis te krijgen.

De Libanees die Hezbollah in ruil voor de lichamen van de Israëlische militairen vrij wil krijgen is Samir Kantar. Hij zit al bijna dertig jaar vast voor een wrede moord die hij in 1979 pleegde op een vader en diens vierjarige dochter nadat hij en andere Hezbollahstrijders het noorden van Israël waren binnengeglipt. Nadat hij de vader voor de ogen van het meisje had doodgeschoten doodde hij ook haar, door haar hoofd met zijn geweerkolf tegen een rots kapot te slaan. De moeder van het gezin, die zich met het andere dochtertje van twee had verstopt, was zo bang dat dit kind zou gaan huilen en door Kantar en zijn strijdmakkers zou worden gevonden dat ze haar per ongeluk verstikte. Kantar, die meerdere malen levenslang kreeg, ontkent het meisje van vier te hebben gedood.

Tegenstanders van de deal hebben gezegd dat het vrijlaten van iemand als Kantar in ruil voor dode Israëliërs militante groepen meer reden geeft om Israëliërs gevangen te nemen en minder reden om hen in leven te laten. Ook de Israëlische veiligheidsdiensten Shin Bet en Mossad waren tegen de ruil.

Hezbollah bejubelde het Israëlische besluit als een teken van zijn kracht. Het is een bewijs „dat het woord van het verzet het meest getrouw, sterkst en hoogst is”, citeerde Hezbollah-tv-zender Al-Manar de voorzitter van de uitvoerende raad, Hashem Safieddine.

Behalve Goldwasser en Regev probeert Israël korporaal Gilad Shalit vrij te krijgen. Hij werd in juni 2006 door militante Palestijnen uit de Gazastrook ontvoerd. Zijn ouders hebben brieven en een geluidsband van hem ontvangen en aangenomen wordt dat hij nog in leven is.

Israëlische soldaten hebben vrijdagavond op de Westoever een Palestijnse ’tiener’ doodgeschoten die molotovcocktails naar hen gooide. Dat hebben het leger en de Palestijnen zaterdag bekendgemaakt.

Het leger meldde dat soldaten in het dorp Beit Umar een militant doodschoten die twee molotovcocktails naar hen gooide. De Palestijnen omschreven het slachtoffer, de 17-jarige Mohammed Alameh, als lid van een groep jongeren die de soldaten aanvielen. De soldaten waren in Beit Umar omdat Israëlische auto’s op een nabijgelegen snelweg vanuit het dorp met brandbommen werden bekogeld, aldus het leger.

Het bestand dat Israël vorige week sloot met gewapende groepen in de Gazastrook geldt niet voor de Westoever. Toch vormde de dood van een commandant van de Islamitische Jihad in het gebied dinsdag voor de groep aanleiding om vanuit de Gazastrook een raketaanval uit te voeren op Israël. Israël sloot daarop grensovergangen met de Gazastrook die op grond van het bestand juist weer waren geopend. Zondag werden overigens weer drie grensposten geopend.

Hamas, die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft, en de door het Westen gesteunde regering van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zeiden zaterdag dat ze nog steeds hopen dat het bestand, dat voor zes maanden geldt, een succes wordt.

Een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties zei vrijdag dat Israëlische soldaten het bestand diverse keren hebben geschonden door op Palestijnen te schieten die het hek tussen Israël en de Gazastrook naderden. Daarbij vielen volgens hem twee gewonden. Volgens het leger hebben soldaten enkele keren waarschuwingsschoten gelost om personen die de grens naderden te verjagen. Het leger zegt niets te weten over gewonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer