Nederlanders doelwit van geweld op Curaçao
Een politieke betoging op Curaçao tegen meer invloed van Nederland op de financiën is eind vorige week uitgemond in geweld tegen enkele blanke Nederlanders. Gezaghebber Lisa Dindial riep zaterdag op tot kalmte.
De betoging had vrijdag plaats. Tientallen eilandbewoners richtten zich na afloop op vooral Nederlandse stagiairs die in de hotels op het eiland werken. Ze drongen een café binnen om „de blanken een lesje te leren”, aldus een ooggetuige.Bij de betoging is een ravage aangericht in het café en op straat werden auto’s beschadigd en omgegooid. Eén blanke Curaçaoënaar raakte zwaargewond. „Hollanders werden uitgescholden en moesten vluchten”, aldus de ooggetuige. Er werden leuzen geroepen als „Wij mogen daar niet zijn, dus jullie hier ook niet.”
Het geweld tegen de Nederlanders ontstond na een politieke demonstratie tegen Nederlandse bemoeienis met de eilanden, omdat de Antillen vanaf vorige week donderdag onder financiële curatele van Nederland staan. Een meerderheid van de Eilandsraad ging akkoord met het tijdelijk toezicht; enkele oppositiepartijen uitten scherpe kritiek op het beleid.
In de ogen van de tegenstanders van het beoogde beleid krijgt Nederland via de maatregel veel te veel invloed op Curaçao. Het aannemen van deze maatregel is een voorwaarde van Nederland om te beginnen aan de schuldensanering van de Antilliaanse eilanden. Daarover zijn onlangs afspraken gemaakt.
Gezaghebber Dindial waarschuwde inwoners zaterdag voorzichtig te zijn. „Er is een heel kleine groep die vijandig is; ik hoop dat die zich gauw bezint”, zei ze. Dindial heeft het openbaar ministerie en de politie bijeengeroepen voor overleg. „Ik heb mensen gevraagd na te denken over waar ze mee bezig zijn. Rassendiscriminatie wordt hier niet geaccepteerd en tegen indicaties daarvoor wordt hard opgetreden.”
Voor minister van Justitie D. Dick zijn inmiddels „de grenzen van de democratie bereikt.” Tegenover de Wereldomroep verklaarde hij dat Europese Nederlanders zich geen zorgen hoeven te maken. „Het is een kleine groep die aandacht wil en daarom oneigenlijke middelen gebruikt, zoals racistische uitdrukkingen. De groep wordt steeds kleiner en we treden met harde hand op, dus ik verwacht dat het op korte termijn ophoudt.”
Nederland overlegt sinds 2005 met de Nederlandse Antillen en de afzonderlijke eilanden over een nieuwe staatkundige relatie. De partijen komen langzaam dichter tot elkaar. Maar vanuit de oppositie op Curaçao neemt ondertussen het verzet tegen de vermeende Nederlandse ’rekolonisatie’ toe.
Belangrijkste onderdeel van de nieuwe staatkundige relatie is dat Nederland, om te zorgen voor een gezonde startpositie, zich bereid heeft verklaard ruim 2,2 miljard euro aan Antilliaanse staatschuld over te nemen. Maar daar is een voorwaarde aan verbonden: verbetering van het financieel bestuur en de rechtshandhaving op de eilanden.