Grootse herdenking slavernijverleden in Amsterdam
In Amsterdam wordt maandagavond en dinsdag de nationale slavernijherdenking gehouden. Het is voor het eerst dat de manifestatie zo’n uitgebreid karakter heeft, omdat de slavernijafschaffing 145 jaar geleden is gebeurd.
Maandag staat Amsterdam stil bij het slavernijverleden van de stad zelf. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst op het Surinameplein.Er zijn muzikale optredens en wethouder Ossel (Diversiteit) en stadsdeelvoorzitter Sweet van Amsterdam-Zuidoost houden een toespraak. Om 20.00 uur houden de aanwezigen twee minuten stilte, waarna genodigden kransen zullen leggen bij het slavernijmonument op het plein.
„We willen Amsterdammers op een positieve manier bewuster maken van het verleden”, vertelt organisator Kenneth Renfrum. „Zodat mensen begrijpen dat sommige Surinamers en Antillianen nog pijn en verdriet voelen door de slavernij, waarbij Nederland 600.000 mensen van Ghana naar Curaçao en Suriname vervoerde.” Renfrum verwacht tussen de 2000 en 3000 bezoekers bij de herdenking.
De aanwezigen herdenken onder meer dat Amsterdam ruim een derde van de aandelen van de West-Indische Compagnie (WIC) bezat. Bovendien was in de hoofdstad op diverse locaties het hoofdkantoor van de WIC gevestigd. De bekendste gebouwen die ooit de WIC toebehoorden zijn het West-Indisch huis en het Paleis op de Dam.
Dinsdag is de officiële herdenking van het Nederlandse slavernijverleden in Amsterdam. Bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark houden onder anderen minister-president Balkenende en burgemeester Cohen van Amsterdam een toespraak.