Hoge rente remt hypotheekverkoop
Banken hebben in de eerste drie maanden van dit jaar ter waarde van 17 miljard euro aan nieuwe woninghypotheken verkocht, tegen 20 miljard in het laatste kwartaal van vorig jaar.
Dat blijkt uit de jongste editie van het Statistisch Bulletin, dat De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag heeft gepubliceerd. Leningen aan bedrijven namen toe.De daling van de waarde van verkochte woninghypotheken is volgens DNB onder meer veroorzaakt door rentestijgingen. Het gemiddelde hypotheektarief is in de afgelopen drie jaar gestegen van 3,8 procent naar 5,2 procent. Daardoor is het voor huishoudens minder aantrekkelijk bestaande hypotheekleningen over te sluiten.
Ook de gestegen huizenprijzen spelen een rol in de daling, aldus DNB. Het kopen van een woning voor starters en alleenverdieners is moeilijker geworden.
Banken zijn dit jaar ook voorzichtiger geworden bij het verstrekken van leningen aan bedrijven voor grote investeringen. Desondanks nam het totaalbedrag van verstrekte bedrijfsleningen in de eerste drie maanden met 5 procent toe tot 470 miljard euro.
Door de verslechterende markt is afgelopen jaar een aantal hypotheekverstrekkers gestopt. Per 1 augustus zal ook GE Artesia stoppen met het verstrekken van hypothecaire geldleningen via tussenpersonen. De rentemarges op woonhuisfinancieringen in Nederland zijn dusdanig laag dat het risico en kosten van deze leningen onvoldoende wordt beloond, aldus GE Artesia. GE Artesia is de vierde hypotheekverstrekker die in korte tijd stopt.
Verder blijkt dat Nederlandse banken en andere financiële concerns in de eerste drie maanden van dit jaar ter waarde van 3 miljard euro woninghypotheken hebben gebundeld en doorverkocht. Dit zogenoemde securitiseren is daarmee fors afgenomen. In de tweede jaarhelft van 2007 werd door de financiële concerns nog ter waarde van 80 miljard euro gebundeld en doorverkocht.
De hoge rente die beleggers inmiddels vragen voor dit soort financiële producten, is mogelijk een reden voor de verminderde populariteit, aldus DNB. Het securitiseren komt er kortweg op neer dat hypotheken van uiteenlopende kwaliteit dienen als onderpand voor verkochte obligaties. Inmiddels is liefst een derde van de Nederlandse woninghypotheekschuld (210 miljard euro) op deze wijze gesecuritiseerd.
Om de transparantie van hypotheekproducten te vergroten, is gisteren de website homegarant.nl gelanceerd. Homegarant.nl is een tussenpersoon die zich specialiseert in het bemiddelen in hypotheken via internet. Omdat de site veel via internet regelt, kan deze besparen op arbeidsintensieve handelingen en zo de kosten drukken. De online-intermediair gaat op deze manier de strijd aan met hypotheekbemiddelaars die te hoge provisies zouden doorrekenen.
De DNB constateert verder dat Nederlanders steeds vaker betalen met de pinpas. Vorig jaar werd de pinpas 1,6 miljard keer gebruikt, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2006. De totale waarde van alle pintransacties bedroeg bijna 70 miljard euro, een stijging van 8 procent.
Tien jaar na de invoering van de Chipknip, is gebleken dat verwachtingen rond dit betaalmiddel niet zijn uitgekomen. Het gebruik is vorig jaar weliswaar toegenomen, maar de totale betalingen ermee van 475 miljoen euro maken slechts 0,5 procent uit van totaal gepinde betalingen.
DNB wijst erop dat consumenten chippen minder gebruiksvriendelijk vinden dan pinnen en contant betalen. Ze vinden dat er te weinig betaalpunten zijn en zouden willen dat het saldo op de chipknip direct zichtbaar is. Ook de manier van het opladen van de kaart wordt als niet praktisch ervaren.