Deeltijdstrijd
Geheel eens ben ik het met mevrouw Jurgens (RD 21-6). Vrouwen gaan het vergrijzingsvraagstuk echt niet oplossen! Jammer dat de Taskforce DeeltijdPlus wordt vertegenwoordigd door ”powerfeministen”, en niet door mensen die met beide benen op de grond staan, zoals Jurgens. Mevrouw Mees heeft kennelijk zelf geen kinderen en steekt door haar ideeën veel vrouwen in een keurslijf. En daarbij de opmerking dat anno 2008 kinderen best wat meer aan zichzelf kunnen worden overgelaten. Dit getuigt van absolute onervarenheid. Als er ooit een generatie is geweest waarin ouders opvoedend en begeleidend aanwezig moeten zijn, is dat anno 2008 wel.
Waarom laat de overheid vrouwen niet met rust? Uiteindelijk betekent zorg voor de kinderen zorg voor de toekomst.C. A. Thijsen
Zwenghout 17
3991 PG Houten
Deeltijdstrijd (II)
In een artikel in RD 21-6 sprak Heleen Mees onder andere over het moederinstinct, dat het niet zou bestaan. Duidelijk is dat Mees zelf geen moeder is, zodat ze daar niet over kan oordelen. Bovendien stoort het me mateloos dat iedereen zich schijnt te moeten bemoeien met moeders die thuisblijven. We leven toch in een democratisch land; waarom dan moeders niet zelf laten beslissen om zelf voor de opvoeding van hun kinderen te zorgen?
Marijnissen
Dat kinderen van werkende moeders volgens onderzoek beter zouden presteren, daar is mij niets van bekend en ik betwijfel het ook ten zeerste.
Met dit alles wil ik zeggen: is het abnormaal dat een moeder, die het kindje gedragen en gebaard heeft, er ook voor wil zorgen?
Willy Hagoort-de Jongh
Prins Willem-Alexanderstraat 23
4181 BA Waardenburg
Ik wil het RD complimenteren met het positieve commentaar ”Vertrek van een denker”, over het aftreden van SP-fractievoorzitter Marijnissen. Ook de positief getoonzette artikelen over Kant (RD 19-6) wil ik noemen. „Kant is bevlogen en gepassioneerd. Tijdens Kamerdebatten lijkt ze in een permanente staat van verontwaardiging te verkeren.” Ik herinner me de enquête die het RD gehouden heeft onder politieke partijen over hun relatie met de Bijbel. De SP baseerde zich op de uitspraak van de apostel Jakobus: „Toon mij uw geloof uit uw werken.” Dit is ook christelijke politiek. Nederland heeft behoefte aan mensen zoals Kant, die geen genoegen nemen met de huidige bureaucratie en opkomen voor de zwakkeren in de samenleving, met name in de zorg. Denk aan haar strijd voor een solidaire maatschappij.
Embryoselectie (II)
Het is goed dat het RD positief reageert op ”andere meningen”. De lezers zijn volwassen genoeg om zelf keuzes te maken.
W. C. Flikweert
Dorrestijn Plantsoen 7
6866 EB Heelsum
Bij de discussie rond embryoselectie moest ik met een bezwaard gemoed denken aan wat de Berlijnse historicus H. A. Winkler vermeldt in zijn befaamde ”Deutsche Geschichte. Der lange Weg nach Westen” uit 2000. Hij schrijft in deel II, hoofdstuk 1, dat Hitler in oktober 1939, met een veelzeggende antidatering naar het begin van de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939, een decreet tekende op grond waarvan aan „ongeneeslijk zieken euthanasie kan worden verleend.” Daarmee waande de Führer zich definitief beschikker over leven en dood. Winkler schrijft verder dat de oorlog Hitler de mogelijkheid moest bieden ook in het binnenland de laatste consequenties uit zijn sociaal-darwinistische wereldbeschouwing te trekken. Terwijl de aandacht van het Duitse volk zich richtte op de strijd aan de fronten, was het relatief gemakkelijk, dat wil zeggen zonder al te veel opzien te baren, metterdaad de stap te zetten van de „voorkoming van een met erfelijke ziekten belast nageslacht.” Een stap van eugenese door sterilisatie naar euthanasie ofwel ”Gnadentod”, zoals dat toen, verschrikkelijk genoeg, in het Duits heette. In brede kringen van de samenleving, en met name in de christelijke kerken, werd euthanasie voor geesteszieken in die tijd onvoorwaardelijk als moord beschouwd. In het kader van de oorlog echter hoopte Hitler de civilisatiebreuk die hij wenste, te kunnen doorzetten.
B. J. van der Vlies bracht, een aantal jaren geleden, in een gesprek met NRC Handelsblad kernachtig onder woorden waar de huidige samenleving in wezen aan laboreert, namelijk aan een geweldige onderschatting van het kwaad, van de zonde in de wereld. En dat is onverkort ook mijn mening.
K. Baas
Jan Steenlaan 38
1272 HK Huizen