Beroepsonderwijs Rotterdam op de schop
In Rotterdam komen vanaf komend schooljaar drie nieuwe soorten beroepsscholen voor probleemjongeren. De scholen zijn een samensmelting van het vmbo en het mbo en bieden een doorlopend leertraject aan. Ook gaan instellingen als Schuldhulpverlening, Jeugdzorg en GGD hun zorg in de schoolgebouwen aanbieden.
Wethouder Geluk (Onderwijs) zal de exacte plannen donderdag officieel bekendmaken. Hij hoopt dat met de zogenoemde wijkscholen, vakscholen en topscholen het grote aantal jongeren dat tijdens de overgang van het vmbo naar het mbo strandt, sterk afneemt. De jongeren hebben allerlei problemen, ze zijn bijvoorbeeld drugsverslaafd, kampen met torenhoge schulden of hebben geen huis. Rotterdam heeft van alle steden de meeste voortijdig schoolverlaters: een op de vijf leerlingen maakt zijn opleiding niet af.Een deel van het plan wordt mogelijk gemaakt door een experiment van het kabinet om landelijk 5000 leerlingen een samengesmolten vmbo/mbo–opleiding te laten volgen. Beide opleidingen lopen in elkaar over en de leerlingen volgen onderwijs op één schoollocatie met voor hen bekende docenten.
Door de betere aansluiting en de vertrouwde omgeving hoopt staatssecretaris Van Bijsterveld het aantal uitvallers te beperken. Rotterdam gaat echter een stap verder door ook intensieve zorg op de onderwijsinstellingen aan te bieden. „We combineren het beste van twee werelden. De zorg van het vmbo en de praktijkgerichte aanpak van het mbo", aldus Geluk. Hij doet ook een oproep aan het kabinet om zich extra in te zetten voor de Rotterdamse aanpak.
De wijkschool richt zich op jongeren die zijn uitgevallen door allerlei problemen. De leerlingen kunnen op de wijkschool hun persoonlijke problemen oplossen, leren en werkervaring opdoen. Een ander nieuw onderwijsconcept vormen de zogenoemde doorlopende vmbo/mbo–vakscholen. Leerlingen volgen hier een doorlopende vakopleiding vmbo/mbo op het gebied van horeca, zorg en welzijn, techniek en handel en ondernemerschap.
De topscholen zijn bedoeld voor leerlingen die boven het gemiddelde uitsteken. Omdat de meeste aandacht uitgaat naar probleemjongeren, worden zij volgens Geluk niet goed bediend. Ook de topschool is een doorlopende vmbo/mbo–opleiding met een uitstroom naar het hbo. Leerlingen kunnen daardoor sneller een hbo–opleiding afronden.