„Barack of McCain; voor Irak verandert er niets”
De Irakezen zijn verdeeld over de impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op hun land. Maar ze zijn het er wel bijna allemaal over eens dat de volgende Amerikaanse president de bezetting van hun land niet zal beëindigen.
„De Amerikaanse regering heeft een grote fout gemaakt in Irak”, zegt Adil Ibrahim, een arts in Baquba, de hoofdstad van de onrustige provincie Diyala. „Wie de verkiezingen ook wint, we hopen dat een nieuwe regering de fouten van de vorige ongedaan kan maken.”Sommige Irakezen hebben een voorkeur voor de Democratische presidentskandidaat, Barack Obama, omdat die voor een historische verandering zou kunnen zorgen. „Als zwarte Amerikaan heeft hij zeker een andere visie op de wereld”, zegt ambtenaar Ali Hussein. „We sympathiseren ook met hem omdat hij een moslimachtergrond heeft. Daardoor kan hij op een andere manier naar Arabieren kijken.” Ook onderwijzer Naser Mahdi denkt er zo over: „Hij is helemaal anders, volgens mij. De wereld heeft een nieuwe generatie machthebbers nodig, en we hopen dat Obama de dominantie van de VS in het Midden-Oosten kan verminderen.”
Maar niet alle Irakezen zijn zo blij met Obama. Abdulla Hamid, een inwoner van Baquba, maakt zich ernstig zorgen over de recente toespraak van Obama voor het invloedrijke American Israel Public Affairs Committee (Aipac), de pro-Israëlische lobby in de VS. „Wat kunnen we verwachten van een man die de Israëlische vlag draagt en zijn steun uitspreekt voor een Israëlische staat met een verenigd Jeruzalem?” vraagt hij. „Obama geeft duidelijk helemaal niets om de Palestijnen en de Arabieren.”
Hamid verwijst naar het speldje met een gecombineerde Amerikaanse en Israëlische vlag dat Obama tijdens zijn speech voor Aipac droeg. Obama’s steun voor een verenigd Jeruzalem negeert, volgens de inwoner van Baquba, de Palestijnse aanspraken op de stad.
Werelddominantie
Hoewel Obama pleit voor een andere Amerikaanse aanpak in Irak, heeft hij zich evenals zijn concurrent John McCain niet uitgesproken voor een verandering van de nationale veiligheidsstrategie van de VS of het militaire document Joint Vision 2020, dat pleit voor „dominantie op alle vlakken” in de wereld door de Amerikaanse strijdkrachten tegen het jaar 2020. Daarmee wordt niet alleen de totale controle van land, lucht en zee bedoeld, maar ook van het informatieverkeer en de ruimte.
„De Amerikaanse strategie is taai en onveranderlijk”, zegt een politiek analist aan de universiteit van Diyala die anoniem wil blijven. „Het maakt dus niet echt uit wie er wint bij de presidentsverkiezingen, want een nieuwe president zal de algemene koers niet veranderen.”
Zakenman Abdul-Rahman is het daarmee eens. „In de jaren negentig hoopten we dat Bill Clinton gekozen zou worden en dat er een einde zou komen aan de economische sancties die zo veel lijden veroorzaakten. Maar toen Clinton president werd, bleven de sancties en werden ze zelfs nog verscherpt.”
Barack Obama heeft al publiek te kennen gegeven dat hij terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak voorstaat. Maar zijn adviseurs spreken over plannen om 60.000 tot 90.000 militairen in Irak te laten blijven tot in ieder geval 2013, het jaar waarin Obama’s eerste termijn zou aflopen als hij gekozen wordt.
Veel Irakezen zijn dan ook sceptisch over de beloftes van Obama. „Ik geloof dat de Amerikaanse troepen verdwijnen op het moment dat ik ze niet langer in onze straten zie en de gevechtsvliegtuigen niet langer bommen op onze huizen gooien”, zegt een marktkoopman. „Alle politici zijn leugenaars, dat weet zelfs een schoolkind.”