Vlag
In de column Welbeschouwd (RD 14-6) lees ik in de eerste vijf regels over de uitgestoken vlaggen en een versleten schooltas. Het zien van de uitgestoken Nederlandse vlag, zelfs met de schooltas, heeft mij al jaren ontstemd.
Hier is, dacht ik, de vlag van rood, wit, blauw niet voor! Laten we toch met eerbied omgaan met het driekleurige dundoek van ons Koninklijk Huis.We mogen de vlag sinds 1630 nog steeds gebruiken, maar dan wel waarvoor hij bedoeld is. Nu wordt de vlag steeds meer bij allerlei festiviteiten en zelfs bij fruitverkoopstalletjes gezien.
Laten we als gereformeerde gezindte zo snel mogelijk van deze nutteloze en oneerbiedige zaken afstand nemen en deze beëindigen.
Het geslaagd zijn kan ook in gezins- of familieverband gevierd worden, en dat zonder vlag. Dat het voor alle geslaagden moge worden, zijn en blijven: Psalm 75 vers 1, dan is het een goed bijeen zijn.
G. D. Hendriks
Hoofdstraat 46
4041 AE Kesteren
Rapport-Cnossen (VII)
Sinds 14 juni is dan toch de kogel door de kerk. Het homobesluit is gevallen. De minderheid heeft het verloren van de meerderheid. Applaus! Het ging en gaat niet om de gesuggereerde ”zondelijstjes”, maar om datgene wat Gods Woord ons over het homo-onderwerp leert. De Schriftgedeelten die daarover gaan, mogen bekend zijn. En dáár gaat het om. Geen gemanipuleer over andere uitleggingen. Juist in deze tijd moet er profetisch gesproken worden, want de tijd is nabij. Waar zijn de Gideons die in de politiek nog durven te spreken? Gelukkig, ze zijn er nog, maar naar hen wordt niet geluisterd. Het is een overmacht die niet naar hen wíl luisteren. Hoe kan een zich christelijk noemende organisatie bestaan als ze niet volkomen wil luisteren naar Gods Woord? Als oudere van 81 jaar doet het je verdriet dat er niet krachtiger weerstand wordt geboden aan alles wat tegen Gods Woord ingaat. Denk toch aan onze jongere generatie!
Met verdriet heb ik mijn lidmaatschap van de CU opgezegd.
D. Warta
Korenlaan 21
9991 BT Middelstum
Bach
Ik vond het ongepast dat in de rubriek Beeldenstorm (RD 17-6) een brief aan Bach werd geplaatst. Natuurlijk snap ik de bedoeling.
Ook ik ben een fervent liefhebber van Bach en ik kan niet verdragen dat zijn werk misbruikt of misvormd wordt. Evenmin past verheerlijking van zijn persoon. Niet voor niets stond boven (vele van) zijn werken ”SDG” (Soli Deo gloria).
Maar dat neemt niet weg dat wij geen contact kunnen hebben met overledenen, in welke vorm dan ook. Voor de dood past ons ontzag. Abraham spreekt bij monde van de Heere Jezus in Lukas 16:26: „Tussen u en ons is een grote kloof gevestigd.” Realiseren we ons dat als een dergelijke brief in het RD wordt geplaatst?
J. P. Labruyere
F. de Goedestraat 10
4472 BM ’s-Heer Hendrikskinderen
Arminius (II)
De mens in verkeerd verstane verantwoordelijkheid?
Naar aanleiding van het artikel ”Een verschil van leven en dood” (RD 23-6) zou ik dr. C. A. van der Sluijs vriendelijk willen verzoeken mij eenvoudig, zonder moeilijke woorden, uit te leggen wat dan de goede verantwoordelijkheid is. Of heeft de mens geen verantwoordelijkheid om het geloof deelachtig te worden? Verantwoordelijkheid houdt toch een wilsbesluit in? Je doet iets of je doet niets.
De Heere Jezus Zelf zegt in Joh.3:16: „…opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat.” In Hem geloven tot redding van onze ziel is Gods grote genade aan ons mensen, maar dat geloven in Hem moet wel gedaan worden. Dat is inderdaad het verschil tussen leven en dood. Geloven of niet geloven. Geloven in de Heere Jezus is geen verdienste van ons (mijzelf). God schenkt het ons in Zijn Zoon. Maar Hij verlangt wel dat wij daar ja en amen op zeggen, en dat is onze verantwoordelijkheid, zonder dat wij ons daarop kunnen beroemen. Hem alleen zij alle eer! Dat snapt elk kind, en Arminius had dat ook begrepen.
R. Fred E. Lodder
Middelhof 13
1851 BV Heiloo
Arminius (III)
Mijn opinieartikel van maandag was gebaseerd op een, naar ik mag aannemen, betrouwbaar interview (RD 19-6), zoals dit bij opinievorming te doen gebruikelijk is.
Dr. C. A. van der Sluijs
Jac. P. Thijsselaan 86
3903 EE Veenendaal