Nieuwe reorganisatie bij ABB
Het Zweeds-Zwitserse technologieconcern Asea Brown Boveri (ABB) gaat opnieuw reorganiseren om de malaise waarin het verkeert te bestrijden. Daarbij gaan ook banen verloren, kondigde bestuursvoorzitter Jürgen Dormann donderdag aan.
ABB zit nu nog midden in een vorig jaar juli ingezette reorganisatie, waarbij 12.000 arbeidsplaatsen worden geschrapt. In dit kader verdwenen tot dusver honderd Nederlandse banen. Dormann wil begin november meer duidelijk maken over de nieuwe plannen. Bij het concern werken bijna 150.000 mensen, van wie 2400 in Nederland.
De ingreep is noodzakelijk gezien de problemen die ABB momenteel heeft. Het in industriële automatisering gespecialiseerde concern maakte donderdag ook een groot kwartaalverlies van 183 miljoen dollar bekend. In het derde kwartaal van vorig jaar was er nog een winst van 23 miljoen dollar. Het verlies is veroorzaakt door een dalende omzet, een zwakkere economie, hogere kosten, afschrijvingen en tegenvallende opbrengsten van de eerder ingezette reorganisatie.
ABB waarschuwde maandag al voor tegenvallers. Dat leidde tot wilde speculaties over de toekomst van het concern. De Financial Times schreef over een naderend faillissement, wat de directie van ABB krachtig heeft ontkend. De beurskoers raakte desondanks in een vrije val. Dinsdag zakte de koers alleen al 62 procent en woensdag nog eens 20 procent.
ABB wil nu scherper op de kosten gaan letten. Eerder deze week gaf bestuursvoorzitter Dormann toe dat dit in het verleden te weinig is gebeurd, waardoor directeuren grotendeels hun eigen gang konden gaan.
Onderdeel van nieuwe kostenbesparingen is een nieuwe organisatiestructuur. ABB brengt het aantal divisies terug van vijf tot drie. Bovendien denkt het concern aan verkoop van een van de drie divisies, de energietak. Deze divisie, die olieconcerns helpt met het opsporen en de winning van gas en olie, was in het derde kwartaal nog goed voor een omzet van 911 miljoen dollar. In Nederland gaat het om ABB Lummus in Den Haag met circa 1200 werknemers.
ABB wil met alle maatregelen de komende achttien maanden 800 miljoen dollar besparen. Dit bedrag komt bovenop de 500 miljoen dollar die al eerder is aangekondigd.
De kostenbesparingen zijn waarschijnlijk niet afdoende om alle problemen te keren. De speculaties over een faillissement zijn voornamelijk in gang gezet door de situatie bij de Amerikaanse dochter Combustion Engineering. Deze wordt overspoeld door asbestclaims, een erfenis uit het verleden, die weer terugslaan op de resultaten van ABB. ABB overweegt nu voor Combustion faillissement aan te vragen, maar analisten vragen zich af in hoeverre ABB aansprakelijk is.
Ook de schuldenlast blijft een zorgenkind voor ABB. Eind september bedroeg die 5,5 miljard dollar tegen 5,2 miljard dollar in het tweede kwartaal. Banken moesten eerder dit jaar inspringen om te voorkomen dat de financiering in gevaar zou komen. De hoop is nu vooral gevestigd op geld van concurrent General Electric, dat voor 2,3 miljard dollar de financiële divisie van ABB wil overnemen.