Multi Bins profiteert van rookverbod
Een sigaret opsteken in een restaurant is per 1 juli taboe. Fervente rokers moeten uitwijken naar buiten. Cees Jungerius (54) -ondernemer én roker- vaart wel bij dit overheidsbesluit. Hij verkoopt buitenasbakken. „Mijn omzet is de laatste weken verdrievoudigd.”
Florida, Verenigde Staten, 2004. Na een vlucht van tien uur stapt Cees Jungerius uit het vliegtuig. „Kom, we gaan een sigaretje roken”, zegt hij tegen zijn dochter. Ze nemen bij de uitgang van de aankomsthal plaats op een bankje. Terwijl de rook omhoog kringelt, valt zijn oog op de bijzondere asbak: een druppelvormig gevaarte van ongeveer een meter hoog met aan de bovenzijde een kleine opening.Tijdens de rondreis door Florida komt hij dezelfde vorm „op iedere hoek van de straat” tegen. Jungerius ruikt zijn kans. „Die ga ik verkopen in Nederland.” Bij thuiskomst ziet zijn vrouw niets in het idee, maar het ondernemersbloed stroomt al sneller.
Eenmaal thuis googelt hij zich een weg door het woud van asbakaanbieders. Al snel komt hij terecht op de site van Smoker’s Outpost. „Die toonde in eerste instantie geen interesse. Pas toen ik vertelde dat ik ooit zaken had gedaan met de Amerikaanse frankeermachinefabrikant Pitney Bowes, ging de deur open.” Sindsdien is Jungerius met zijn bedrijf Multi Bins de officiële agent van Smoker’s Outpost voor de Benelux. Jungerius houdt kantoor in Apeldoorn en vanuit een opslagdepot in het Gelderse ’s-Heerenberg gaan de bestellingen de deur uit.
De gepatenteerde asbak van polyethyleen onderscheidt zich volgens Jungerius door de vorm. „Een peuk dooft heel snel. Dat komt door de bolle vorm aan de onderkant. Ik ben geen natuurkundige, maar het principe werkt. Er komt bijna geen zuurstof bij. Dat is bij rookpalen op stations wel anders: die blijven roken.”
De kleine opening aan de bovenzijde heeft nog een belangrijk voordeel. „Het gat is groot genoeg voor sigaretten, maar te klein voor proppen papier.” De aanduiding Rookpunt op de bol laat ook geen onduidelijkheid bestaan over het doel.
Met Multi Bins heeft hij inmiddels „enkele duizenden” asbakken afgezet. „Je kunt het product makkelijk verkopen, er is geen verkoopgesprek nodig van een halfuur. Klanten bestellen telefonisch en een postorderbedrijf levert de volgende dag. Ik hoef alleen een factuur te sturen.” Prijs van de Smoker’s Outpost is 99,50 euro. De variant in antracietkleur is uit voorraad leverbaar, de kleuren beige en zwart moeten uit Amerika komen. „Beige slaat hier niet aan, terwijl Amerikanen er gek op zijn. Kwestie van smaak.”
De klanten van Multi Bins zitten in het hele land. Een bekende is ondernemer Hennie van der Most, die voor zijn attractieparken en restaurants verschillende asbakken bestelde. Jungerius ziet altijd kansen. „Laatst woonde ik in een kerk een concert bij van pianist Jan Vayne. Tijdens de pauze stonden veel bezoekers buiten te roken. Op dat moment heb ik wel mijn visitekaartje bij de koster gebracht. Daar ben ik ondernemer voor.”
Het rookverbod dat per 1 juli geldt in de horeca legt Jungerius geen windeieren. De asbakken zijn volgens hem niet aan te slepen, en de omzet verdriedubbelde de afgelopen weken, aldus Jungerius. „Ondernemers hebben heel lang gewacht en gehoopt op een andere oplossing. Maar het verbod is definitief en nu zoeken ze naar oplossingen. Het gekke is bovendien dat kantoren ook wakker worden en steeds vaker een schone oplossing zoeken voor de peuken die nu her en der buiten liggen.”
Hoewel hij zelf rookt, is hij ook privé voorstander van het verbod. „Mijn vrouw vindt het bijvoorbeeld verschrikkelijk als de hele kamer vol rook hangt. En de horeca hoeft echt niet bang te zijn dat klanten wegblijven. Integendeel, de rookvrije ruimtes zullen meer klanten trekken. Dat is in andere landen ook het geval geweest.”
Jungerius is niet bang dat zijn handel na 1 juli inzakt. En mocht dat wel zo zijn, dan richt hij zich weer op een ander deel van zijn activiteiten. In zijn portemonnee zitten diverse visitekaartjes. Zo staat de ondernemer ook aan het hoofd van Multi Cartografie. Met dit bedrijf verkoopt hij gelamineerde land- en postcodekaarten, al zeventien jaar lang. Maar net zo makkelijk brengt hij brillen met flikkerende lampjes in het montuur aan de man. „Dat is ondernemen. Ik weet niet wat ik over vijf jaar doe. Ik ga in september weer naar de VS. Wie weet waar ik dan weer tegenaan loop.”
Ondernemen is een vak, dat weet Jungerius zeker. „Mijn kinderen zeggen wel eens dat ik makkelijk geld verdien: beetje bellen, veel thuis. Maar zo werkt het niet. Zaken doen kost tijd. Daarom besteed ik de boekhouding bijvoorbeeld uit. Want de uren die ik kwijt ben met cijfertjes, kan ik niet besteden aan het ondernemerschap.”