Frankrijk minder fel tegen EU-toetreding Turkije
De Franse Senaat heeft maandag een streep gehaald door een voorgestelde wetsbepaling die vooral beoogde Turks lidmaatschap van de EU moeilijker te maken. De maatregel bepaalde dat Frankrijk via een referendum moet instemmen, telkens wanneer een land lid wordt van de Europese Unie dat een bevolking heeft die in aantal groter is dan vijf procent van het totaal van de unie.
De Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, stemde vorige maand voor deze voorwaarde, waarbij de afgevaardigden het 70 miljoen inwoners tellende Turkije in gedachten hadden. Maar de Senaat noemde het „discriminerend jegens een bondgenoot en een bevriende natie". Van de 304 senatoren die stemden, waren slechts zeven communisten voor en de rest wees dit voorstel af.Een parlementaire commissie Buitenlandse Zaken en Defensie had het sterk afgeraden door te waarschuwen dat dit waarschijnlijk leidt tot ernstige schade aan de diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en Turkije.
Frankrijk heeft ingestemd met het begin van de onderhandelingen waarmee Turkije uiteindelijk kan toetreden tot de EU. De nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy is daar geen voorstander van. Hij heeft liever „een gepriviligeerd partnerschap". Maar Turkije wil een volwaardig lid van de EU worden. De Fransen zouden tot ergenis van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken „een discriminerende benadering jegens Turkije in de grondwet verankeren, terwijl de toetredingsonderhandelingen al met Franse instemming zijn begonnen.
Het voorstel was onderdeel van een pakket ingrijpende wetswijzigingen dat in juli moet worden voorgelegd aan het parlement.