Politiek

Ruzie over vaderverlof

Het vaderverlof houdt de gemoederen flink bezig bij de sociale partners. De vakcentrale FNV is voor het wetsvoorstel van GroenLinks dat voorziet in twee weken betaald verlof voor vaders van pasgeboren kinderen, VNO–NCW en MKB Nederland zijn mordicus tegen. Dinsdag bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel.

ANP
23 June 2008 16:22Gewijzigd op 14 November 2020 06:00

De FNV laakt de houding van de werkgevers, die met de mond zouden belijden dat ze voor goede verlofregelingen zijn, maar in de praktijk veel te weinig doen. „In onze tussenbalans van de cao’s hebben we de regelingen kraamverlof eens op een rijtje gezet", schrijft FNV–voorzitter Agnes Jongerius in een brief aan de werkgevers. „Het resultaat is diep triest. In heel Nederland zijn er maar drie cao’s met tien dagen kraamverlof voor vaders. De gemeente Nijmegen, Price Waterhouse Coopers en onze eigen FNV".Volgens de FNV–topvrouw is het treurig gesteld met het ouderschapsverlof: „Vaders nemen veel minder vaak ouderschapsverlof op dan moeders. Het is onbetaald en betekent een te groot inkomensverlies voor het gezin. En veel ouders zijn bang voor hun carrière als ze er toch gebruik van maken. Vaders durven verder niet eens te vragen om minder uren om voor de kinderen te zorgen. Ze zijn bang voor een afwijzing, of voor nadelige gevolgen voor de verdere loopbaan".

Tweede Kamerlid Van Gent van GroenLinks maakte op Vaderdag bekend dat ze een initiatiefwet voor het verruimen van het verlof naar de Raad van State stuurt voor advies. Volgens haar is het belangrijk dat vaders de tijd krijgen om zich te hechten aan hun baby. „Bovendien is er direct na de bevalling genoeg te doen in huis", aldus Van Gent eerder.

VNO–NCW en MKB Nederland noemen het „volstrekt onaanvaardbaar" dat de kosten voor het vaderverlof volgens het wetsvoorstel volledig bij de werkgevers worden neergelegd. Die zouden circa 200 miljoen euro bedragen, waarbij de kosten voor productieverlies en vervanging nog niet zijn meegerekend. Volgens de werkgevers hebben vaders nu al voldoende mogelijkheden om vrij te nemen rond de geboorte van hun kind.

Volgens de FNV bevindt Nederland zich in de Europese achterhoede als het gaat om vaderverlof. De werkgevers wijzen erop dat Nederlanders al relatief veel vrije dagen hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer