Kokkelvissers eisen 4 miljoen van staat
De Zeeuwse kokkelvissers hopen via de Raad van State alsnog met succes een schadeclaim in te dienen bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) omdat ze vanaf 2004 niet meer in de Waddenzee mochten vissen.
Na veel juridisch getouwtrek trok LNV na een uitspraak van de Raad van State de in 2004 verleende vergunning voor het vissen op kokkels in de Waddenzee in. LNV voelde zich daartoe gedwongen omdat het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft bepaald dat Nederland kokkel vissen alleen mag toestaan als uit degelijk onderbouwd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mechanische kokkelvisserij beschermde natuurgebieden geen significante schade toebrengt. En uit onderzoek bleek dat er door het mechanisch vissen toch schade werd toegebracht aan de zeebodem.LNV vindt dat er geen reden is voor een schadevergoeding, omdat hij niet anders kon dan de vergunning weigeren.
LNV heeft de kokkelvissers wel een algemene schadevergoeding toegekend voor het omzetverlies als gevolg van het definitieve kokkelvisverbod vanaf 2005. Voor het jaar 2004 wil LNV echter niet afzonderlijk nog een schadevergoeding betalen. De kokkelvissers schatten de schade voor 2004 op rond de 4 miljoen euro.
Het ministerie vindt dat de vergunningweigering een risico is dat voor rekening van de kokkelvissers komt. De kokkelvissers vinden evenwel dat ze het slachtoffer zijn geworden van een onvoorzienbare beleidswijziging van LNV.
De Raad van State behandelde donderdag het verzoek tot schadevergoeding. Staatsraad P. van Buuren betwijfelde of de kokkelvissers veel kans maken met hun vraag. „Is het niet eerder zo dat de Natuurbeschermingswet of de Europese Habitatregeling de oorzaak voor de het kokkelvisverbod zijn? Immers, het weigeren van een vergunning betekent niets anders dan dat wordt afgeweken van het visverbod op kokkels. Uiteindelijk bleek dat LNV de kokkelvisvergunning niet had mogen verlenen. Dat kan dus niet de oorzaak van de schade zijn,” poneerde Van Buuren.
De raadsman van de kokkelvissers echter vindt de onverwachte weigering van de vergunning juist wel een reden om daar de schadeclaim van 4 miljoen aan op te hangen. De Raad van State gaat de kwestie uitzoeken en doet over zes weken uitspraak.