Verbied bezoek aan prostituee
In navolging van buurland Zweden gaat ook Noorwegen prostitueebezoek verbieden. Vandaag vergaderde de Kamercommissie voor justitie over het prostitutiebeleid in Nederland. Jan Kloosterman en Dirk-Jan Nijsink roepen de regering op om het Scandinavische voorbeeld te volgen.
In navolging van Zweden gaat ook Noorwegen de prostituant strafbaar stellen. Door middel van de nieuwe wet met de naam ”Sexkjopsloven” pakt Noorwegen de zaak harder aan en verbiedt het Scandinavische land prostitueebezoek. Eind jaren 90 heeft Zweden al het initiatief genomen prostitutiebezoek te verbieden door de klant strafbaar te stellen. Hierdoor werd het ”kopen van seks” tegengegaan door prostitueebezoek strafbaar te maken.De SGP-jongeren riepen eind 1998 in een open brief onder de kop ”Korthals moet eens naar Zweden kijken” de toenmalige paarse minister van Justitie op Zweden tot een lichtend voorbeeld te nemen. Noorwegen laat zien dat het niet achterhaald is om dit beleid door te voeren. Prostitutie past niet in een samenleving waar waarden en normen belangrijk zijn.
Nederland probeert de grillen van de prostitutie in de greep te krijgen door erover na te denken om het bezoek aan illegale ’sekswerkers’ te bestraffen. Dit beleid kan beter en strenger. Sinds oktober 2000, toen het bordeelverbod werd opgeheven, is de situatie niet verbeterd. In diverse opzichten bleek het beleid zelfs slechter uit te pakken. De opheffing was gericht op de vermindering van uitbuiting van minderjarige en illegale vrouwen en op het vergroten van de toegankelijkheid voor hulporganisaties.
Van vermindering van illegaliteit lijkt sinds 2000 geen sprake. Enkel van verschuiving ervan. Ook zijn de arbeidsomstandigheden niet beter geworden. Uit onderzoek blijkt dat maar 900 van de 20.000 prostituees in Nederland aangeven vrijwillig het werk te doen. Het volgen van het Zweedse en, binnenkort, het Noorse voorbeeld biedt juist aanknopingspunten om dwang te verminderen en vrouwen de gelegenheid te geven uit deze slavernij te stappen.
Waarden en normen
Het is gewenst, gezien de matige resultaten in Nederland, om de oproep opnieuw te laten klinken. Bijna acht jaar na de opheffing van het bordeelverbod heeft Nederland nu een christelijk-sociaal kabinet, dat onrecht in de samenleving wil tegengaan. Bovendien heeft Nederland een premier die heeft aangezet tot een fundamenteel debat over waarden en normen. Ook de ChristenUnie opperde in haar verkiezingsprogramma de mogelijkheid het bordeelverbod in ere te herstellen. In de Nederlandse samenleving klonk de afgelopen jaren vaker de oproep regels rond prostitutie aan te scherpen, maar de minister was steeds terughoudend.
Prostitutie is immoreel en verlaagt de culturele hoogwaardigheid van een samenleving. Deze problematiek heeft de volle aandacht van de SGP-jongeren. Dat zouden we graag breder omarmd willen zien. Wij vinden dat het een overheidstaak is om mistanden in de samenleving, waaronder uitbuiting van vrouwen, tegen te gaan.
Behalve het gunstigere politieke klimaat in Nederland geeft ook de Zweedse praktijk aanleiding dit thema op de politieke agenda te plaatsen. Hoewel er geen precieze cijfers bestaan over de afname van het aantal prostituees, schat de Zweedse politie dat het aantal is gedaald van 2500 in 1998 naar 1500 in 2003. Tevens blijkt dat mensenhandelaars Zweden als niet-interessante markt nu links laten liggen. In Zweden is de toegankelijkheid van deze mensonterende sector minder geworden. Pure winst.
Nuloptie
Terug naar Nederland. Het is goed dat er meer aandacht wordt besteed aan uitstapprogramma’s, maar de overheid mag deze goede particuliere initiatieven met meer middelen ondersteunen. Ook is het goed dat de nuloptie -gemeenten kunnen daardoor zelf beslissen over de aanwezigheid van seksbedrijven binnen de gemeente- mogelijk wordt gemaakt.
Maar er is meer winst te halen. Allereerst zou het bordeelverbod in Nederland opnieuw moeten worden ingevoerd. Daarnaast kan er op dit moment heel wat verbeterd worden als de prostituant strafbaar wordt gesteld. Een pakket aan maatregelen is noodzakelijk. Zolang de overheid door beperkte maatregelen de status quo handhaaft, zullen misstanden kunnen blijven bestaan in de ruimte die de overheid gecreëerd heeft.
Als we in Nederland het Zweedse voorbeeld volgen, neemt het werk voor prostituees af. Dit betekent dat er een grotere behoefte komt aan uitstapprogramma’s en mogelijkheden daartoe voor prostituees. Hierdoor kunnen zij profiteren van het nieuwe beleid.
Het kan niet zo zijn dat een argument voor de instandhouding van legale prostitutie de illegaliteit is. Illegaliteit moet niet bestreden worden met het argument dat legaliteit leidt tot een beter controleerbare situatie. Elke situatie in dezen is tenslotte vrouwonwaardig. Vanuit onze christelijke overtuiging roepen wij de Nederlandse overheid op te kiezen voor kwetsbaar.
De auteurs zijn respectievelijk voorzitter en jeugdwerkadviseur van de SGP-jongeren.