Confrontatie met het „slechte geweten van China”
Geheel onverwacht werd Europarlementariër B. Belder woensdag geconfronteerd met „het slechte geweten van de Chinese staat.” Een ontmoeting met twee Chinese huiskerkleiders ging op het laatste moment niet door omdat de christenen gearresteerd werden.
Nog geen uur na het voorval doet de geschokte Europarlementariër zijn verhaal.Het leek allemaal zeer voorspoedig te gaan. Via de Amerikaanse organisatie China Aid Association had de vertegenwoordiger van de ChristenUnie-SGP een afspraak gemaakt met ds. Zhang Mingxuan, voorzitter van de Alliantie van Chinese huiskerken, en dr. Fan Yafenk, stichter van de Chinese Associatie ter verdediging van de rechten van christenen. De plaats van ontmoeting: een hotel in de Chinese hoofdstad Peking.
De Europarlementariër was van plan om zich door de twee „moedige” huiskerkleiders te laten informeren over de situatie van christenen in China. „Graag had ik een update gehad van de positie van christenen in China. Ook had ik ze willen vragen wat ik voor hen kan betekenen.”
Kort voor het moment van ontmoeting krijgt Belder echter een telefoontje van zijn Amerikaanse contactpersoon dr. Bob Fu. Die meldde dat het rond het hotel wemelde van de politieagenten. Beide christenen waren gearresteerd.
De Europarlementariër is geschokt door de gebeurtenis. „Dit raakt me diep. We hebben hier niet te maken met activisten die een politieke partij willen oprichten. Het zijn gezagsgetrouwe, apolitieke christenen die worden gedwarsboomd in de uitoefening van elementaire burgerrechten. Je wordt zo heel direct geconfronteerd met de grenzen van de Chinese staat.”
Afgelopen zondag werd er in de thuisgemeente van Belder nog gebeden voor de vervolgde kerk. „Ik had niet kunnen bedenken dat ik zo snel daarna met vervolging geconfronteerd zou worden.”
De Europarlementariër laat het er niet bij zitten. Hij gaat doen wat hij kan om de christenen vrij te krijgen. „Eigenlijk wil ik de Chinese christenen later deze week alsnog spreken.”
Vanavond heeft de delegatie van het Europees Parlement een gesprek met de vertegenwoordigers van het Chinese Volkscongres. „Op hoffelijke, maar duidelijke wijze” zal Belder bij zijn Chinese collega’s pleiten voor vrijlating van de twee.
Het verbaast Jan Heijnen, woordvoerder van stichting Open Doors, niet dat de twee vlak voor de ontmoeting met Belder zijn gearresteerd. Volgens hem is dit tekenend is voor de huidige situatie in China. Heijnen: „Er hangt in China een gespannen sfeer. In de aanloop naar de Olympische Spelen neemt de repressie toe.”
Het is volgens hem uitzonderlijk dat de twee huiskerkleiders met Belder wilden spreken. „Christenen in China laten ons weten op dit moment liever geen contact te hebben met buitenlanders.”
Of het van deze twee christenen onverstandig was om een Europarlementariër te ontmoeten, wil Heijnen niet zeggen. „Dat is de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Zij kunnen de situatie het beste inschatten.”