Economie

Goldman Sachs stelt markt even gerust

De financiële wereld ziet nagelbijtend het komende kwartaalcijferseizoen tegemoet. Enkele grote zakenbanken op Wall Street zijn al met resultaten gekomen. Lehman Brothers leed een onverwacht miljardenverlies, Goldman Sachs rapporteerde dinsdag juist meevallende resultaten.

ANP
18 June 2008 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 05:59

De winst van Goldman Sachs is weliswaar gedaald, van 2,3 naar 2,1 miljard dollar (1,5 miljard euro), maar dat is nog altijd flink hoger dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Daarbij kan worden aangetekend dat Goldman Sachs tot nu toe van de grote Amerikaanse banken het minst te lijden heeft gehad van de kredietcrisis, die al een klein jaar huishoudt op de financiële markten.De meevallende winst van Goldman Sachs kwam voor beleggers wereldwijd als geroepen na een reeks slechte berichten. De bekendmaking zette bankaandelen in Europa in de lift. Net als in voorgaande kwartalen bleven grote afschrijvingen op de beleggingsportefeuille de zakenbank bespaard.

Dat geeft investeerders weer even de hoop dat het ergste mogelijk achter de rug is. De komende weken komen meer Amerikaanse banken met cijfers, te beginnen met Morgan Stanley, die woensdag verslag zou uitbrengen over het tweede kwartaal.

De kredietcrisis heeft diepe wonden geslagen op Wall Street en de andere financiële centra. Banken en verzekeraars hebben volgens schattingen van persbureau Reuters al 400 miljard dollar moeten afschrijven op de waarde van bezittingen. Het gaat dan met name om beleggingen die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse hypotheekmarkt, waar de ellende in de lente van 2007 begon.

Het voornaamste slachtoffer tot dusver is Bear Stearns, dat eerder dit jaar in geldnood raakte en slechts kon worden gered via een overname door concurrent JP Morgan Chase. De tachtig jaar oude zakenbank wisselde voor een habbekrats van eigenaar. In Europa is het Zwitserse UBS tot nu toe de grootste verliezer, met afschrijvingen van een kleine 40 miljard dollar.

De grote financiële concerns op Wall Street hebben sinds het begin van de kredietcrisis enige tienduizenden banen geschrapt. Alleen al Citigroup, in bezittingen de grootste Amerikaanse bank, ontsloeg meer dan 13.000 werknemers.

Ook aan de top rolden koppen. Bestuursvoorzitter Charles Prince van Citigroup moest eind vorig jaar het veld ruimen. Ook Stanley O’Neil van Merrill Lynch mocht inrukken na stevige verliezen door de kredietcrisis, evenals de topmannen van Bear Stearns, Wachovia en zeer recent de verzekeraar AIG.

De crisis lijkt ook haar weerslag te hebben op de resultaten van ondernemingen buiten de financiële sector. Het vertrouwen en de kooplust van consumenten hebben een flinke knauw gekregen, ook door de torenhoog opgelopen prijzen van grondstoffen als ruwe olie. Dat heeft geleid tot een tragere economische groei in de VS en Europa. Een door velen gevreesde recessie in de VS, ’s werelds grootste economie, is tot dusver uitgebleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer