„Homowereld te negatief over religie”
Binnen de homowereld wordt te negatief over religie gedacht. „Daar heeft men niet in de gaten wat zich in de kerken aan het ontwikkelen is.” Dit was de overheersende mening van de aanwezigen gisteren tijdens een gespreksavond in de Domkerk.
Het gesprek over religie en homoseksualiteit was onderdeel van Midzomergracht, een homocultureel festival in Utrecht, dat duurt tot en met 22 juni.Twee jaar geleden gaven kerkleden in de Domkerk hun mening over homoseksualiteit, vorig jaar gebeurde dat door voorgangers, nu zijn mensen met vooraanstaande posities in de kerk aan de beurt. Behalve hulpbisschop mgr. dr. Everard de Jong van Roermond, zijn dat drs. Ineke Bakker, voormalig secretaris van de Raad van Kerken, en dr. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Voor Plaisier is het zijn eerste openbare optreden nadat hij zondag intrede heeft gedaan als scriba van de Protestantse Kerk.
De ongeveer zestig aanwezigen kunnen door het opsteken van donker- of lichtroze kaarten (donker: mee eens; licht: niet helemaal of niet mee eens) hun mening geven. Dat doen ze niet alleen over de homobeweging, die volgens de meeste aanwezigen te negatief over de kerken denkt, maar ook over het karakter van homoseksualiteit. Slechts enkelen vinden homoseksualiteit een zonde, een ziekte of afwijking. Verreweg de meerderheid ziet homoseksualiteit als een gave van de Schepper.
Hulpbisschop De Jong vertolkt het standpunt van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij zegt dat homoseksualiteit niet Gods bedoeling is, maar hij accepteert de mensen, van wie je volgens Gods opdracht moet houden. „Ook homo’s die praktiseren, horen erbij. Als ze het boetesacrament ontvangen, mogen ze deelnemen aan de communie.”
Hij vindt dat het in de menselijke natuur zit om seksualiteit belangrijk te vinden. Dat bleek vroeger in de biechthokjes en dat blijkt nu tijdens tv-programma’s. De hulpbisschop noemt de erotisering een maatschappijbreed probleem. „Seksualiteit wordt verabsoluteerd.” Hij kan zich voorstellen dat het standpunt van zijn kerk over homoseksualiteit als onbarmhartig wordt ervaren, maar seksualiteit is niet het belangrijkste, zegt hij. De Jong kan zich voorstellen dat homo’s gaan samenwonen zonder beleving van seksualiteit en geeft daarvan ook een voorbeeld.
Ds. Bakker stelt dat de Bijbel alleen maar negatief spreekt over homoseksualiteit. Toch wil zij dat niet doen. „Er zijn teksten in de Bijbel waarvan ik liever had dat die er niet in stonden. Je moet met de hermeneutiek in de weer gaan om homoseksualiteit positief uit de Bijbel te halen. Gods liefde wint het ten slotte.” Ze is blij dat kerken ruimte maakten voor homorelaties en kan zich voorstellen dat mensen homoseksualiteit als een gave van de Schepper zien. „Waarom zouden homo’s afzien van seksualiteit? Dan laten ze een mooi cadeau van de Schepper liggen.”
Dr. Plaisier zegt dat de Protestantse Kerk homo’s en lesbiennes accepteert, maar dat dit per gemeente binnen zijn kerk wel verschillend ligt. Plaatselijke gemeenten zijn op dit punt autonoom, aldus de scriba. De Protestantse Kerk ziet het huwelijk als een verbintenis tussen man en vrouw, die kan worden ingezegend. Dat ligt anders bij een homoseksuele relatie, die gezegend kan worden als een kerkenraad daarin toestemt.
De scriba vindt het een probleem als een gemeente een uitsluitende sfeer heeft, zodat een homo niet geaccepteerd wordt als mens. „Daarmee stralen we geen liefde van God uit.” Ook zegt hij het „rampzalig” te vinden om mensen die homoseksueel geaard zijn een heteroseksueel huwelijk in te drijven. „Dan breng je mensen tot veinzen.”
Aan het slot van de avond geeft een homofiele jongeman een getuigenis. Hij vertelt homoseksueel geleefd te hebben, maar nu celibatair door het leven te gaan. „Ik heb alle verlangens naar mooie jongens gehad, maar toen heb ik Jezus Christus niet gevonden. Ik heb destijds te veel gekeken naar het verlangen. Nu volg ik Jezus, Die zegt: „Geef je leven maar aan Mij, dan geef Ik je een leven terug.” Ik heb in het volgen van Jezus een stuk heiligheid ervaren.”
De Jong sluit hierbij aan. „Het is de taak van de kerk om het persoonlijk getuigenis te combineren met een kerkelijk getuigenis en om mensen zo te helpen om tot bevrijding te komen”, aldus de hulpbisschop.
Gespreksleider prof. dr. Ruard Ganzevoort voegt toe dat anderen tot bevrijding komen door juist uit te komen voor hun seksuele geaardheid.
Laatste vraag die wordt gesteld, is: „Was het gesprek van vanavond goed voor het verbeteren van de relatie tussen homo’s en de kerk?”
De zaal kleurt donkerroze.