Berlusconi voor ’premier-reddende’ wet
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft dinsdag fel gereageerd op beschuldigingen van linkse parlementariërs dat hij zijn positie misbruikt om zichzelf tegen rechtsvervolging te beschermen. Op het spel staat een wetsvoorstel dat een lopend proces tegen Berlusconi wegens corruptie een jaar opschort. Volgens de premier dient het voorstel slechts het algemeen belang.
’Premier-reddend’, zo wordt de nieuwe wetgeving door critici al aangemerkt. Het wetsvoorstel oppert alle rechtszaken voor vergrijpen die zich voor het midden van 2002 hebben afgespeeld en waarop een celstraf van minder dat tien jaar staat, een jaar op te schorten. Het voorstel werd door Berlusconi’s conservatieve bondgenoten ingediend en is volgens hem een manier om de rechtspraak voor ernstige misdrijven te bespoedigen.In een andere poging die erop gericht lijkt om verdere vervolging te ontlopen, heeft Berlusconi voorgesteld om juridische immuniteit in te voeren voor de hoogste gezagdragers in Italië, waaronder de premier. Dit wetsvoorstel stuitte tijdens een van Berlusconi’s eerdere ambtsperiodes als premier al op hevig verzet van de oppositie. Ook het constitutionele hof weest het voorstel af, omdat het niet strookte met de grondwet. ‘Daar gaan we weer’, kopte de krant La Stampa dinsdag.
De corruptiezaak heeft betrekking op gebeurtenissen in 1997, toen Berlusconi ook al premier was. Hij wordt ervan verdacht toen bijna vierhonderdduizend euro te hebben betaald aan de Britse advocaat David Mills, in ruil waarvoor deze valse getuigenissen aflegde in een tweetal rechtszaken tegen Berlusconi in de jaren negentig. Volgens Italiaanse media is een uitspraak in de zaak nabij. Behalve het ingediende wetsvoorstel kan een verzoek van Berlusconi’s advocaten om de rechter wegens partijdigheid van de zaak te halen, nog roet in het eten gooien.
‘Berlusconi is allergisch voor justitie. Hij wil niet dat de wet, waarvoor wij allen gelijk zijn, ook op hem van toepassing is.’ Dat zei Antonio Di Pietro, een parlementariër namens de oppositie en een voormalige aanklager in corruptiezaken in de jaren negentig.
Berlusconi houdt echter vooral vast aan zijn rol als slachtoffer. Hij bekritiseerde de linkse oppositie vanwege haar bezwaar tegen een wetsvoorstel, alleen omdat dit toevallig gevolgen heeft ’voor een zaak waarin ik onterecht en ongeloofwaardig in verzeild geraakt ben’. Hij heeft zijn bondgenoten in de regering en het parlement gevraagd het voorstel om de rechtszaken met een jaar uit te stellen, te steunen. Het voorstel werd dinsdag in het parlement besproken.