Binnenland

Kritiek op shows met roofvogels

Het houden van roofvogels en uilen neemt buitensporige vormen aan. Dat zei H. Peeters van de Vogelbescherming vrijdag bij de opening van het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert.

ANP
13 June 2008 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:58
ZEIST - Het houden van roofvogels en uilen neemt buitensporige vormen aan. Dat zei H. Peeters van de Vogelbescherming vrijdag bij de opening van het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert. Foto ANP
ZEIST - Het houden van roofvogels en uilen neemt buitensporige vormen aan. Dat zei H. Peeters van de Vogelbescherming vrijdag bij de opening van het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert. Foto ANP

Hij waarschuwde op de bijeenkomst onder meer voor de hype om zelfs een trouwerij of begrafenis op te luisteren met een uilenshow. „Hoe halen brave burgers het in hun hoofd om een uil of roofvogel te willen hebben”, vraagt Peeters zich af.Volgens hem worden ze op het idee gebracht door roofvogelshows die ze tijdens de vakantie bezoeken en geeft de populariteit van Harry Potter (met uil) het laatste zetje. „Roofvogelhandelaren, falconries, uilenmakelaars of hoe ze allemaal mogen heten, zijn massaal in het gecreëerde gat gesprongen. Zogenaamde vogelliefhebbers schaffen een valk, havik, kerkuil of oehoe aan, zich niet bewust van het feit dat men een niet af te richten roofdier in huis haalt.”

Hoe het zo’n aankoop vergaat, is duidelijk voor Peeters. „Eerst is het misschien nog wel leuk om dode muizen of eendagskuikens uit de hand te voeren. Al gauw komt men erachter dat de nieuwste knuffel geen schoothondje is en z’n dagen zijn geteld. Grote kans dat ’ie ergens in een schuurtje wegkwijnt. Of in het positiefste geval in een vogelrevalidatiecentrum terechtkomt.”

Peeters denkt dat de roofvogelshows ook de illegale handel stimuleren. „Dat professionele vogelhouders en handelaren kweken met soms zeer zeldzame soorten lijdt geen twijfel. Maar wel blijft vaak onduidelijk waar de oudervogels vandaan komen. Voor de kweek is regelmatig vers bloed nodig.”

Ook in het wild hebben vooral buizerd en havik het niet makkelijk. Het zijn de roofvogels die in Nederland het meest worden vervolgd. Vaak worden ze vergiftigd. Peeters wijst erop dat het gif nog meer slachtoffers maakt onder aaseters als rode wouwen en marters en ook egels, honden en katten worden getroffen.

De Vogelbescherming weet wel ongeveer hoe notoire roofvogelhaters te werk gaan. „Ze schieten vogels, schieten door nesten, leggen vergiftigd aas, prikken eieren door, zagen nestbomen om, vangen met klemmen of verstoren een broedsel op slinkse wijze door wandelend gewoon even flink tegen een nestboom aan te schoppen. En dat dag na dag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer