Hyves brengt peergroup achter voordeur
Hyves en MSN zorgen ervoor dat de invloed van leeftijdsgenoten op jongeren enorm toeneemt, ten kosten van die van de ouders. A. A. Gorter vindt dat in Bijbels licht een zorgelijke ontwikkeling en pleit voor een bewuste en bijsturende houding van ouders.
Opvoeden is gericht op zelfstandigheid op weg naar volwassenheid. In dat kader neemt als het goed is de invloed van ouders in de loop van de tijd af en de invloed van anderen, waaronder de vriendengroep, toe. Dat is van alle tijden en op zichzelf geen reden tot ongerustheid.Die ongerustheid komt bij mij wel op als ik me realiseer dat onze kinderen nu continu contact hebben met die vriendengroep via Hyves, MSN, mobieltjes enzovoort. Vroeger waren er veel momenten waarop die invloed er niet was. Als je thuis was, was je in de sfeer van thuis en redelijk buiten het bereik van de peergroup.
Met dit idee hebben MSN en Hyves radicaal gebroken. De peergroup is geïnfiltreerd tot achter de voordeur. Zoals ik al zei: het is normaal dat de invloed van vrienden toeneemt ten koste van die van de ouders. Maar ik ben bang dat door Hyves en MSN de verhoudingen zoek dreigen te raken.
Is dat dan zo erg? Ik ben bang van wel. Ik kan het niet anders zien dan dat dit strijdt met de wijze waarop de Bijbel spreekt over opvoeden. Het klopt niet als het geweten van jongeren vrijwel alleen wordt ontwikkeld door snelle, weinig diepgaande gesprekken via MSN. Bij het vormen van het geweten en een referentiekader van waaruit we de wereld bekijken, horen ouderen –met name ouders– een grote rol te spelen, vanwege hun beduidend grotere schat aan levenservaring. Dat is een door en door Bijbelse notie.
De praktijk is echter vaak omgekeerd. Ik pleit er sterk voor dat opvoeders het hoofd niet in de schoot leggen en zich bewust van zijn plaats die God hun geeft in de omgang met jongeren. Voor die verantwoordelijkheid mogen we niet weglopen.
Onze houding tegenover Hyves en MSN kan in mijn beleving niet anders dan terughoudend zijn. Tegelijk moeten we vaststellen dat ze op grote schaal geaccepteerd zijn. Een goede communicatie hierover is dus niet zo makkelijk.
Afstand
Heel belangrijk daarvoor is een goede en open relatie tussen ouders en kinderen. Die is er niet vanzelf. Daarin moet geïnvesteerd worden en dat vereist zelfverloochening. Maar om bij bij te kunnen sturen in de tienerjaren is het nodig dat in de kinderjaren een positieve open relatie is opgebouwd.
Maar hoe moet je dan bijsturen? Uitgangspunt is dat afstand of matigheid geboden is. In mijn beleving houdt dat een aantal zaken in:
- Laat kinderen niet te jong op Hyves en MSN gaan. Ik kan niet bedenken waarom kinderen dit al op de basisschool zouden moeten doen.
2. Beperk de tijd achter de computer en houd er toezicht op. Daar zijn technische hulpmiddelen voor, hoewel die het gesprek nooit kunnen vervangen.
3. Het is helemaal niet verkeerd om een jongere inzicht te vragen in zijn eigen Hyvespagina.
4. Stel u kwetsbaar op. Luister naar uw kind, en neem het voluit serieus. Maar laat ook zien dat het u ernst is als u wijst op de gevaren.
Tegelijk geldt dat opvoeding die voornamelijk bestaat uit waarschuwen en verbieden een funeste uitwerking heeft. Ouders moeten positieve dingen stimuleren bij en doen met hun kinderen. Bovenal moeten ze een voorbeeld zijn en laten zien dat de dienst van de Heere in hun eigen leven ernst is.
De auteur is docent ict aan het Hoornbeek College in Amersfoort. Dit artikel is ontleend aan een lezing die hij vrijdagmiddag hield op het symposium ”Grenzeloze vriendschap. Hyes en MSN in het dagelijks leven” van het Platform Mediawijzer.