Opinie

Halsema (II)

Mevrouw Halsema van GroenLinks raakt in het interview met haar over religie en democratie (RD 7-6) de kern van het probleem.

13 June 2008 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:57

Het woord van God is de waarheid en daarom is een Bijbels christendom absolutair van karakter. Een gelovige kan en mag in ethische en in alle andere zaken die mens en samenleving aangaan, niet anders dan zich beroepen op en schuilen achter God en Zijn wil, die Hij in het Woord openbaart. Mevrouw Halsema citeert Schillebeeckx, die opmerkt dat ethiek gebaseerd is op menswaardigheid en humaniteit. Dat is het vrijzinnige gedachtegoed. De hoogste norm is Gods wil en humanitaire ethiek mag er nooit mee in strijd zijn. En wat heeft stamcelonderzoek op embryo’s hier eigenlijk mee van doen? Want anders dan ethisch-progressieve politici, libertijnse media en atheïstische wetenschappers ons willen doen geloven, vraagt hier nauwelijks iemand naar, maar het wordt ons opgedrongen en de publieke opinie wordt gemanipuleerd. Het wordt nog weer eens pijnlijk duidelijk dat je als christen geen democraat kunt zijn en in dergelijke zogenaamd democratische processen niet mee kunt.G. Everts

Marie Curielaan 18

8271 CX IJsselmuiden

Voetbal
In het katern Accent (RD 7-7) stond een artikel over voetbal. Nu is het altijd gemakkelijk om daar uitgebreid een reactie op te geven, maar dat is niet mijn reden om te schrijven. Wat wel? Enkele vragen. Heeft God de zondagmiddag ingesteld als rustdag of de gehele dag? Hoe durft de mens zelf een invulling te geven aan het gebod! Misschien is het goed om John Bunyan te lezen. Hij was ook op zondag in het veld, maar toen de nood van het onbekeerd zijn hem opgelegd werd, kon hij daar niet blijven. Laat de kerk hier niet blijken dat zij ver afstaat van de Nadere Reformatie, waar de nadruk werd gelegd op de praktijk der godzaligheid in de levenswandel? Het is toch de taak van de kerk om te waken over leer en leven van haar leden? Kun je op het veld van God getuigen als je weet dat bij het doel missen wordt gevloekt? Als christen ben je dan de aanleiding dat een ander vloekt, dus mede schuldig aan het onteren van Gods Naam. Wat nu? Laat de kerk gaan in het spoor van Gods Woord om door liefelijke vermaning en hantering van de tucht de afgedwaalde leden terug te brengen. Terug naar de sola’s van de Reformatie, want dat wat in het hart geschonken wordt door vrije genade, vindt zijn uitwerking in de levenswandel. Soli Deo gloria.

J. T. Bos

ilderdijkstraat 8

3202 AE Spijkenisse

Rapport-Cnossen (VI)
Een volk is gezegend als het Gods bescherming geniet. Dit is het geval als het ommuurd is. Dan kan het kwaad moeilijk binnenkomen en blijft het goede behouden. Zonden slaan bressen in de muur. Leerzaam voor onze tijd is Ezechiël 22:30. De Heere zoekt iemand die de muur mocht toemuren, en voor Zijn aangezicht in de bres staan voor het land, opdat Hij het niet mocht verderven; maar Hij vond niemand. Onder de muur kunnen we Gods wetten verstaan, die een volk beschermen. Door Gods geboden los te laten, maken we bressen in de muur. En dan, profeteert Ezechiël, komen Gods oordelen! Vanuit deze tekst willen we alle christenpolitici voorhouden de muur toe te muren. Heldere lijnen te trekken vanuit Gods Woord. De vraag rijst of het standpunt van de commissie-Cnossen een helder bazuingeluid is. Krijgt het Nederlandse volk zo duidelijk te horen dat de homoseksuele praxis tegen Gods scheppingsorde ingaat? Wordt de muur toegedicht? De CU heeft een grote verantwoordelijkheid. Veel christenen hebben het als een wonder ervaren dat ze regeringspartij is geworden. Met Mordechai vragen we: Wie weet CU, of gij niet om zulken tijd als deze is, tot dit koninkrijk geraakt zijt. We hopen en bidden dat de CU in de bres mag staan voor ons land. De Heere geve wijsheid.

Ir. H. van der Kooij

Groenendaal 8

4041 XX Kesteren

HSV
Het opinieartikel van de heer Nieuwenhuis (RD 9-7) is mij uit het hart gegrepen. Er staan behartigenswaardige dingen in. Niet alleen voor de Gereformeerde Bijbelstichting en de Stichting Herziening Statenvertaling, maar voor het geheel van de gereformeerde gezindte. Hoogmoed en het gelijk aan onze kant willen hebben spelen ons te vaak parten. Hopelijk kunnen de weerstanden die soms al lang geleden ontstaan zijn, nu eens uit de weg geruimd worden en kan er een vruchtbare samenwerking op gang komen. Laten we wel bedenken dat God onfeilbaar is en Zijn Woord ook, maar vertalers en vertalingen zijn dat beslist niet. Waar liefde woont, gebiedt de Heere Zijn zegen.

M. van Oostrum

Graaf Floris V-weg 49

3739 NC Hollandsche Rading

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer