Buitenland

Uitslag Iers referendum over EU-verdrag onzeker

De Ieren hebben zich donderdag in een referendum uitgesproken over het Verdrag van Lissabon. Volgens recente opiniepeilingen spant het erom. Toen de stembureaus om 22.00 uur dichtgingen meldde de televisie dat de opkomst onder de 45 procent is gebleven, wat volgens waarnemers gunstig is voor het neekamp. De uitslag wordt vrijdagmiddag verwacht.

AP
13 June 2008 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 05:57
DUBLIN - De Ieren hebben zich donderdag in een referendum uitgesproken over het Verdrag van Lissabon. Volgens recente opiniepeilingen spant het erom. Toen de stembureaus om 22.00 uur dichtgingen meldde de televisie dat de opkomst onder de 45 procent is ge
DUBLIN - De Ieren hebben zich donderdag in een referendum uitgesproken over het Verdrag van Lissabon. Volgens recente opiniepeilingen spant het erom. Toen de stembureaus om 22.00 uur dichtgingen meldde de televisie dat de opkomst onder de 45 procent is ge

Ierland is het enige EU-land dat zijn bevolking raadpleegt over het verdrag. Woensdag kreeg het Verdrag van Lissabon in Finland, Estland en Griekenland nog een grote parlementaire meerderheid achter zich. Het is nu door achttien EU-lidstaten geratificeerd en moet in de plaats komen van de in 2005 door kiezers in Nederland en Frankrijk afgewezen Europese Grondwet. Het verdrag treedt alleen in werking als alle 27 lidstaten hun fiat geven.Premier Brian Cowen weigerde, nadat hij zijn stem had uitbracht, een voorspelling te doen. Hij zei de campagne voor het verdrag zo goed als hij kon te hebben geleid. ’We hebben een positieve campagne gevoerd, een eerlijke campagne.’ De Ierse regering, de belangrijkste oppositiepartijen en de zakenwereld zijn allemaal voor het verdrag.

Veel gewone Ieren maken zich zorgen over de snelle uitbreiding van de Europese Unie sinds 2004. Ze zijn niet blij met de veranderingen die er het gevolg van zijn. Zo zijn meer dan tweehonderdduizend werklozen uit Polen en de Baltische Staten naar Ierland gekomen, op zoek naar werk. Ze krijgen momenteel het merendeel van de beschikbare banen.

’Ik voel me als een vreemdeling in eigen land. Er zijn te veel veranderingen, te snel’, zei Eugene Leary. De ontslagen bouwvakker werkt nu als taxichauffeur. ’Je wil geen fanaticus of racist zijn. Maar je wil wel dat je land de controle over zijn identiteit behoudt, dat het als eerste voor het eigen volk zorgt. Dat gebeurt gewoon niet.’

Als de Ieren ’ja’ zeggen en ook de overige EU-landen groen licht geven, dan worden de EU-instellingen omgevormd, krijgt de EU een soort president en minister van buitenlandse zaken en wordt de besluitvorming vergemakkelijkt door inperking van het nu geldende vetorecht.

Ierland geldt weliswaar als het economische succesverhaal van de Europese Unie, maar de recente kredietcrisis heeft de zwakke kanten van de economie blootgelegd. Huishoudens worden geconfronteerd met stijgende prijzen en schulden en de werkloosheid loopt op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer