Buitenland

Oppositie Zimbabwe verder onder druk

Twee weken voor de presidentsverkiezingen in Zimbabwe wordt de druk op de oppositie drastisch opgevoerd. President Robert Mugabe, die vecht voor zijn politiek leven, heeft nu ook de strijdkrachten ingezet bij zijn verkiezingscampagne.

ANP
12 June 2008 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:57

Een commando van hoge militairen en politieofficieren moet tegenstanders intimideren. Documenten die in handen zijn van de Britse omroep BBC tonen aan dat de ZANU-partij van Mugabe instructies gaf om leden van de oppositie lastig te vallen en hen indien nodig te verdrijven.De papieren lijken een bevestiging van observaties door Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie constateerde eerder deze week een systematische en bloedige terreurcampagne van het commando tegen de oppositie.

De autoriteiten lieten eerder donderdag de secretaris-generaal van de oppositiepartij MDC, Tendai Biti, meteen na terugkeer uit Zuid-Afrika op het vliegveld van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare arresteren. De politie maakte bekend dat hij zal worden aangeklaagd wegens verraad. Hij kan daarvoor de doodstraf krijgen.

MDC-leider Morgan Tsvangirai, de uitdager van Mugabe, werd voor de derde keer in acht dagen aangehouden. Toen hij op pad was voor zijn verkiezingscampagne bij Kwekwe in het midden van het land hield de politie hem enkele uren vast, meldden partijgenoten.

Tsvangirai hoopt op 27 juni Mugabe te verslaan in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij kreeg in de eerste ronde eind maart al meer stemmen dan de president. Maar het Mugabe-regime stelde dat Tsvangirai niet voldoende stemmen had vergaard om meteen in de eerste ronde te worden gekozen.

Mugabe en zijn handlangers willen per se de macht behouden in het door wanbeleid geruïneerde land. Door het verkiezingsgeweld zijn tientallen mensen om het leven gekomen, honderden raakten gewond door gevechten of de inzet van knokploegen.

In aanloop naar de verkiezingen arriveerden inmiddels de eerste internationale waarnemers. In totaal moeten vierhonderd waarnemers bekijken of de tweede ronde van de presidentsverkiezingen eerlijk verloopt. De voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC), die de waarnemers stuurt, sprak van een mammoetklus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer